Hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen pitää ällistyttävänä keskustelua, joka Suomessa on herännyt valtiovallan ja työmarkkinajärjestöjen suhteesta.

Irtisanomissuojaa heikentävä hallituksen lakiesitys on kimmastuttanut ay-liikkeen niin, että keskusjärjestö SAK:n piirissä puhutaan jo yleislakon mahdollisuudesta. Vartiaisen mielestä maltillinen lakiesitys itsessään ei oikeuta reaktiota.

Hänen tulkintansa mukaan käynnissä on hegemoniataistelu siitä, ”saako” enemmistöhallitus Suomessa viedä läpi työmarkkinauudistuksia, joita perinteiset keskusjärjestöosapuolet eivät ole siunanneet. Vartiaisen mielestä koko kysymyksenasettelu on mieletön.

”Minusta on ällistyttävää, miten laajasti Suomessa kyseenalaistetaan hallituksen ja valtiovallan oikeus toimia työmarkkinoiden lainsäätäjänä. Lainsäätövalta on ilmaistu suoraan perustuslaissa, jonka toisen pykälän 1. virke kuuluu: ’Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta’”, Vartiainen kirjoittaa blogissaan perjantaina.

Ekonomistitaustainen kansanedustaja toteaa, että monilla suomalaisilla näyttää olevan käsitys, että valtiosääntö ei koske työmarkkinoita.

”Sen sijaan näyttävät monet ajattelevan, että työmarkkinoiden normit ovat jonkinlainen neuvottelukysymys valtiovallan ja järjestöjen välillä. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne jopa kutsuu valtion lainsäädäntötyötä ’saneluksi’.”

Ruotsissa työtä tehneen virkamiehen ja demokratian kannattajan näkökulmasta tämä on ällistyttävä ja käsittämätön ajattelutapa, Vartiainen kirjoittaa.

”Ei valtiovalta ole eikä sen tule olla lainsäädännössä ’neuvotteluosapuoli’, ei työmarkkinoilla eikä pääsääntöisesti missään muuallakaan. Valtion tulee olla ylin vallankäyttäjä, joka säätää viisaat lait, jotka edistävät yleistä etua. Sitä varten pitää tietenkin kuulla kaikkia osapuolia, mutta hyvä lainsäädäntö on kuulemista ja optimointia — eikä neuvottelua.”

”Eivät lait ole neuvottelukysymys eivätkä hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen erilaiset kannat ole ’riita’. Ei valtiovallan tule riidellä vaan säätää lakeja, eikä valtiovallan tule antautua ulkoparlamentaarisen painostuksen edessä.”

Vartiaisen mukaan hänelle on ollut ”veret seisauttavaa havaita, että todella monet suomalaiset ajattelevat toisin”.

Lue myös:

Nyt puhutaan jo yleislakosta – ”Olemme valmiita”

SAK-yleisö räjähti nauruun Suomen Yrittäjien arviolle