Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen oli perjantaina Senaatintorin vihatuin mies. Ääni työttömälle -mielenosoituksessa hän ei meinannut saada omaa ääntään esiin.

–Kuuluuko tämä? Vartiainen kyseli huuto-, vihellys-, ja haistattelumyrskyn alta kohdatessaan päänäyttämöllä vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin.

Työnkuva on hyvin erilainen kuin vielä kolme vuotta sitten, jolloin Vartiainen toimi siistissä sisätyössä Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtajana.

–Minä olen ehkä sillä tavalla outo kylmän sodan kasvatti, että minusta tällainen yhteiskuntakeskustelu on kiinnostavaa. Salaa vähän nautin tästä, Vartiainen sanoo Uudelle Suomelle.

–Kyllä silloinkin joskus huomasi herättäneensä huomiota, kun puhui talouden asioista, hän lisää ajastaan Vattin ylijohtajana.

Katso alta video Vartiaisen kohtaamasta huutomyrskystä Senaatintorin väittelyssä Li Anderssonin (vas.) kanssa. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Vartiainen katsoo, että perjantain mielenosoitus ja hänen kohtaamansa haistattelu osoittavat, kuinka sadan vuoden takaisen sisällissodan perintö yhä elää Suomessa.

–Kovat epäluulot sekä vihantäyteisyys leimaavat suomalaista politiikkaa. Toivon, että siitä päästään pikkuhiljaa eteenpäin nuorten ikäpolvien avulla.

Kokoomuksen kansanedustajan ja ekonomistin rooli mielenosoituksessa oli puolustaa työttömyyden aktiivimallia. Niin mielenosoittajat kuin 140 000 kansalaisaloitteen allekirjoittajaa haluavat perua uuden lain, joka leikkaa työttömyysturvaa 4,65 prosenttia mikäli työtön ei osoita riittävää aktiivisuutta kolmen kuukauden aikana työtä tekemällä tai osallistumalla työllistämispalveluihin.

Miksi tällainen leikkuri tarvitaan?

–Jotta se patistaa tekemään työkeikkoja. Ja itse asiassa se varsinainen mekanismi, miksi tämä todennäköisesti tulee parantamaan työllisyyttä, on se, että työttömällä ei enää ole niin paljon vapaa-aikaa kuin aiemmin, hän hakee hanakammin täyspäiväisiin töihin ja saattaa ottaa vastaan työtä, jota ei muuten ottaisi, sanoo Vartainen.

–Se pitää sanoa rehellisesti, että tässä pyritään vaikuttamaan työttömien käyttäytymiseen.

Vartiainen myöntää, että aktiivimallissa ”ongelmallinen kysymys” on vielä nykyisen karenssimallin ja uuden mallin 4,65 prosentin leikkurin yhteensovittaminen. Työttömillä on nykyisinkin velvoite hakeutua työhön. Sitä seurataan jokaiselle yksilöllisesti tehdyn työllistymissuunnitelman mukaisesti. Lisäksi karenssiajan, eli korvauksettoman aikajakson, voi laukaista työstä kieltäytyminen.

–Tämä yhteispeli on pikkaisen ongelmallinen kysymys, jota tässä ei minusta ole parhaalla tavalla ratkaistu. Varmaan tähän joudutaan palaamaan. Suomessa kuitenkin on vanhastaan ollut niin, että karenssisäännöt ovat paperilla aika kovat, mutta ei niitä sitten kuitenkaan käytännössä panna toimeen, Vartiainen toteaa.

–Minun mielestäni karenssiehtojen ja aktivointiehtojen välistä yhteensovittamista pitää varmasti vielä korjata lähivuosina monta kertaa.

Lue lisää:

Tori mylvi ja buuasi Juhana Vartiaiselle – joutui kohtaamaan hurratun Li Anderssonin

Pienyrittäjä saapui 10 000 mielenosoittajan keskelle: ”Etsin työntekijää”

Torille tuli noin 8000 – Aktiivimallia protestoinut väläytti yleislakkoa

SAK:lta kova vaatimus: ”Aktiivimallin leikkurit jäihin kunnes kansalaisaloite käsitelty”

TE: Virkailijalta karu kirje – ”Työskentelen 500 työnhakijalle, en valitettavasti pysty vastaamaan joka kysymykseen”