Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen arvostelee ministereiden lausuntoja työmarkkinoiden liittokierrokseen liittyen. Tuoreimpana hallituspoliitikkona liittokierrokseen liittyviä vaatimuksia kommentoi Li Andersson (vas) Uuden Suomen haastattelussa.

Opetusministeri Andersson kommentoi Uudelle Suomelle sosiaali- ja terveysalan liittojen Tehyn ja Superin vaatimuksia palkkatasa-arvo-ohjelmasta, johon liitot kaipaisivat myös hallitukselta mittavaa panostusta. Liitot vaativat valtion budjettiin kymmenen vuoden ajaksi vuotuista 100–150 miljoonan euron tasa-arvorahaa.

Andersson ei haastattelussa antanut minkäänlaisia lupauksia, mutta kertoi henkilökohtaisesti ymmärtävänsä hoitajaliittojen vaatimuksia palkankorotuksista.

”Mihinkään euromääräisin vaatimuksiin ei voi ottaa kantaa, se on koko hallituksen tason päätös, koska ne ovat niin isoja summia. Mutta ymmärrän hyvin, että naisvaltaiset alat vaativat kovempia korotuksia”, Li Andersson kommentoi asiaa.

”Julkisen puolen alat kärsivät koviten kiky-sopimuksesta. Kukaan ei ole edelleenkään perustellut julkisen alan työntekijöille, miksi juuri heidän lomarahoista piti leikata 30 prosenttia kolmen vuoden ajan.”

LUE MYÖS: Li Andersson: Hoitajien palkankorotusvaatimukset kovia – ”Vanhustenhuollosta ja varhaiskasvatuksesta pitää olla valmis maksamaan”

Oppositioedustaja Vartiainen on huolissaan ministerien antamasta viestistä. Myös pääministeri Antti Rinne kertoi äskettäin ymmmärtävänsä naisvaltaisten alojen vaatimuksia.

”Huonot merkin ilmassa. Ymmärtävätkö Antti Rinne ja Li Andersson että tällaiset lausunnot *nostavat* teollisuuden järjestöjen palkkavaateita, koska heidän uskonsa teollisuusnormin pitävyyteen heikkenee? Työttömyys taas 10 prosenttiin?”, Vartainen tviittaa.

Hän viittaa teollisuusnormilla siihen, että työnantajat toivovat muiden liittojen seuraavan vienti- ja teollisuusalojen esimerkkiä palkankorotusten maltillisuudessa. Vartiainen uskoo, että myös teollisuuden työntekijät alkavat vaatia suurempia korotuksia, jos uskovat muiden alojen irtautuvan esimerkistään. LUE MYÖS: Lähtölaukaus vaivihkaa? – Vientialojen edustajat tapaavat: ”Liittokierros viedään vientivetoisesti lävitse”

”Jos teollisuusliitot uskovat normin pitävän, he maltillistavat palkkavaadettaan, koska tietävät, että kaikki muut saavat kumminkin saman”, Vartiainen toteaa.

Hoitoalalta on tosin jo ilmoitettu, ettei ”Suomen-mallin” tyyppiseen palkkalinjaan aiota tyytyä. LUE MYÖS: Palkkakierros alkaa – Rajuin riita tulee hoitajista? ”Melko kallis pyöröovi, kun 40 000 ammattilaista on lähtenyt”

Myös Keskuskauppamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi kyseenalaistaa Anderssonin lausunnon.

”Muistanko aivan väärin, että pääministeri olisi linjannut kesän alussa ettei tämä hallitus puutu työmarkkinaosapuolten neuvotteluihin? No, Postin kohdalla puuttui jo itsekin. Ja nyt Li Anderssonkin puuttuu niihin”, Romakkaniemi toteaa.

”Tämä kyllä vaikeuttaa työmarkkinasyksyä.”

Vartiainen uskoo, että ”mitä enemmän nuo [liitot] saavat tukea, sitä enemmän odotukset normin romahtamisesta yltyvät”.

”Se, että ministerit tällaista puhuvat, ilman muuta parantaa toisen osapuolen neuvottelukättä”, hän varoittaa Twitterissä.

Vartiainen: Hoitoalan työvoimapulaan tulee vastata toisella tapaa

Kansanedustaja Vartiainen kirjoitti hoitajien palkoista ja teollisuusnormista äskettäin blogissaan. Hän kirjoitti talouden tarkkailijoiden jännittävän, vakiintuuko Suomeen ”tuiki tarpeellinen vientiteollisuuden korotusnormi”.

”Suomi on viimeinen maa Pohjolassa, jossa sitä ei pidetä itsestään selvänä lähtökohtana. Paradoksi on, että Suomi tarvitsee kaikista Pohjoismaista tällaista normia kaikkein eniten. Meillä ei ole valuuttakurssia, joka voisi systemaattisesti toimia puskurina, jos nimelliset kustannuksemme nousevat muita maita enemmän”, Vartiainen perustelee normin tarvetta.

Vartiaisen mukaan hoitajien palkankorotusten tie ”on kokeiltu jo kerran – vuoden 2007 Sari Sairaanhoitaja -kampanjassa, joka johti sitten koko kansantalouden kustannustason hyppäämiseen ylöspäin”. Sari Sairaanhoitaja -kampanja viittaa kokoomuksen vaalilupaukseen hoitajien palkkojen nostamisesta vuonna 2007.

”Näin synnytimme kustannustaso-ongelman ja liki 10 prosentin työttömyysasteen. Ei ole mitään syytä olettaa, etteikö näin kävisi myös tällä kerralla”, Vartiainen varoittelee.

Vartiainen mielestä oikea tapa nostaa hoitoalan houkuttelevuutta on lisätä sairaaloiden ja terveyskeskusten määrärahoja.

”Jos näin tehdään, paikalliset palkkasopimukset ja välipuheet kyllä nostavat alan palkkoja ajan mittaan niin että työvoimapula voidaan hoitaa”, hän uskoo.

LUE MYÖS:

Ay-johtajalta tyly viesti työnantajille Demokraatissa: ”Turha kuvitella – Vientiala ei määrittele ehtoja naisvaltaiselle sosiaali- ja terveysalalle”

Kuntapomo lyö tiskiin hyytävän yllätyslaskelman hoitajien palkkavaateista: ”Tällaisia rahoja ei tietenkään ole olemassa”