Perhevapaauudistuksesta on käynnissä kiivas väittely sosiaalisessa mediassa. Oman kantansa tuovat suorin sanoin julki myös keskustan ja kokoomuksen kansanedustajat ja ministerit.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.)korostaa, että päiväkodeille suunnattavaa lisärahaa ei voi leikata perhe-etuuksista. Hän jakoi Twitterissä myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen Ylelle antaman haastattelun, jossa tämä toteaa, ettei keskusta voinut hyväksyä uudistusta, joka olisi leikannut lapsiperheiden toimeentuloa.

–Kaikkonen perustelee hyvin Saarikon päätöstä. Perhevapaita pitää uudistaa, mutta ei tavalla jossa 2/3 lapsiperheistä menettäjiä. Lisärahaa päiväkodeille ei voi leikata perhe-etuuksista, Tiilikainen kommentoi.

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen kuittaa Tiilikaisen kommentin ”roskapuheeksi”.

– Roskapuhetta. Jos halutaan, että suurempi osa naisista käy töissä eikä ole kotona, pitää leikata kotihoidontuesta ja lisätä päivähoidon resursseja. Näin saadaan aikaan haluttu muutos, ja äidin työllistyminen lisää perheiden tuloja. Kepu on valitettavasti naiset kotiin –puolue, Vartiainen lataa.

Keskustataustainen Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Mikael Pentikäinen puolestaan pitää Vartiaisen kommenttia tylynä.

– Aika tylyä puhetta. Pitää olla työpaikkoja, isille ja äideille, jotta muutos toteutuu. Nyt työnantajan taakka kasvaa, kun pikkupotilaita hoidetaan enemmän kotona palkkaa saaden. Tämä hidastaa työllisyyttä. Siksi se pitää nyt korjata.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen puolestaan korostaa, että uudistuksella tavoitellaan muutosta.

– Perhevapaauudistuksella tavoitellaan muutosta: työelämän ja vanhemmuuden tasa-arvoa. Sitä ei saavuteta, jos mikään ei saa muuttua. Tasa-arvo vaatii tekoja, rohkeutta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi lauantaina, että hallitustrio käy uudistuksen tilanteen läpi maanantaina illalla. Keskustalainen perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko puolestaan totesi, että hänen osaltaan uudistuksen valmistelu on ohi.

Lue lisää: Hallituksen vääntö perhevapaista ihmetyttää: ”Ei hyvä heilu päätöksenteon kannalta”