Viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja, ex-kansanedustaja Mikael Jungner uskoo, että ilmastonmuutoksen edellyttämä elämäntapojen muutos on jo käynnissä.

– Usein väitetään, että maapallon luonnonvarat eivät riitä nykyisen väestön ja elämäntavan ylläpitämiseen. Väite on suurelta osin perätön. Maankuoren yleisin alkuaine on elämälle välttämätön happi. Se ei lopu. Ei lopu myöskään toiseksi yleisin pii, jota tarvitaan vaikkapa sementin, lasin tai tietoyhteiskunnan kaipaamien puolijohteiden valmistukseen. Puhumattakaan raudasta, josta maapallo on käytännössä tehty. Tai vaikkapa alumiinista, jota maankuoresta on lähes 10 prosenttia. Vettäkin riittää yllin kyllin, edellyttäen että meiltä löytyy teknologia ja energiaa sen puhdistamiseen. Luonnonvaroja riittää tällä planeetalla onneksemme yllin kyllin, Jungner kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Lue lisää Puheenvuorosta: Maailmanloppu on peruttu, uudet haasteet odottavat

Ongelmia on Jungnerin mukaan kolme: energia, ilmastonmuutos ja ”se dynaaminen systeemi jossa biomassa kiertää”.

– Nämä vaativat elämäntavan muutoksen. Onneksemme tuo muutos tapahtuu paraikaa, ja vahvasti, Jungner kirjoittaa.

Jungnerin mielestä tässä kuussa kerrottiin pieni, mutta ”järisyttävä uutinen”: Intiassa aurinkosähkö oli ensimmäistä kertaa edullisempaa tuottaa kuin kivihiilellä tuotettu sähkö.

Uusi Suomi kertoi jo tammikuussa Intian energiaministeriön edustajan todenneen, että aurinkoenergian hinnat olivat ensimmäistä kertaa laskeneet alhaisemmiksi kuin kivihiilipohjaisen energian hinnat. Lue lisää: Energiamullistus jo käynnissä maailmalla? – ”Ennätyksellisen tarjouksen teki Fortum”

– Yksi ihmiskunnan vahvimmista voimista, markkinatalous, on viimein astunut mukaan ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun. Ensi vuosikymmenellä lähes kaikki energia syntyy uusiutuvilla keinoilla. Ja tuota energiaa riittää käytännössä rajattomasti, Jungner uskoo.

Hän luottaa myös jakamistalouden laajenemiseen ja sähköautojen tuloon.

– Kun tämän vuosikymmenen lopussa merkittävä osa liikenteestä on siirtynyt polkupyöriin, jakamistalouteen tai sähköautoihin, kun jäljellä oleva ajoneuvoliikenne on saasteetonta ja melutonta, kun verkkokauppa vie pohjan suurilta kauppakeskuksilta ja kun työ ei enää vaadi nykyisiä toimistokolosseja, voi vain kuvitella, kuinka nopeasti yhteiskuntarakenteen kehitys kääntyy entistäkin nopeammin entistäkin ekologisempaan suuntaan, hän kirjoittaa.

– Tätä hyvän kierrettä ei enää voi pysäyttää, hidastaa toki. Jarruttavia asenteita riittää, mutta Helsingin päätös sulkea Hämeentie yksityisautoilta osoittaa, että asenteetkin voivat muuttua yllättävän nopeasti.

Jungnerin mielestä taistelu energiapulaa ja ilmastonmuutosta vastaan on kääntynyt jo voiton puolelle ja seuraavaksi on luvassa taistelu ihmisten elinolojen parantamiseksi.