Hallitusohjelman valmistuminen on nyt todella lähellä, kuuluu eri puolueiden viesti torstaina iltapäivällä. SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungner vahvistaa Uudelle Suomelle, että ohjelma valmistuu määräaikaan eli perjantai-iltaan mennessä.

Jungerin mukaan myös puolueiden välinen ministerijako valmistuu perjantaiksi. Omista ministereistään puolueet päättävät viikonloppuna.

–SDP päättää omistaan lauantai-iltana, kertoo Jungner.

Salkkujako tapahtuu aivan neuvotteluiden lopussa, asiakysymysten ratkaisemisen jälkeen. Jungner ei kuitenkaan paljasta, onko salkkuvääntö päässyt jo torstaina käyntiin.

SDP:n riveistä löytyy Jungnerin mukaan enemmän ”halukkaita ja päteviä” ministeriehdokkaita kuin salkkuja tulee olemaan. Puolueen sisäinen kisa on hänen mukaansa kuitenkin pysynyt herrasmiesmäisenä, koska salkunkantajaksi kutsutaan, ei haeta.

Uusi Suomi kysyi Jungnerilta myös sitä, ajautuiko SDP ojasta allikkoon verokiistassa. Mikäli eilen julkisuuteen vuotaneet tiedot kokoomuksen ja SDP:n verosovusta pitävät paikkansa, SDP:n tasaverona vastustama arvonlisävero pysyy entisellä tasollaan, mutta tämä korvataan kokoomukselle toisen tasaveron eli valmisteverojen korotuksella.

–Ehkä kannattaa odottaa vuorokauden verran niin näkee tämän koko kokonaisuuden, kuittaa Jungner kysymyksen.

Neuvottelujen johtoryhmä on torstaina ratkonut kiistakysymyksiä, jotka ovat jääneet työryhmissä avoimiksi.