Euroopan liberaalidemokraattien (ALDE) johtaja Guy Verhofstadt varoittaa Euroopan unionin kuolevan sisältä käsin, jos oikeistopopulistit pääsevät valtaan. Belgian entinen pääministeri Verhofstadt esittää tuoreessa videoviestissään suoria syytöksiä ja haasteen Italian sisäministeri Matteo Salvinille.

Salvini johtaa Italian äärioikeistolaista Lega-puoluetta ja pyrkii kokoamaan laitaoikeiston puolueet saman ryhmittymän alle europarlamentissa.

”Haastan sinut yksi vastaan yksi -väittelyyn, koska ihmisillä on oikeus tietää, millaisia pirullisia suunnitelmia teillä on mielessänne”, Verhofstadt julistaa Politico-lehden mukaan vain päiviä ennen eurovaalipäivää.

”Kerro missä haluat sen tehdä, Brysselissä vai Italiassa, minä tulen sinne”, hän jatkaa.

Verhofstadt yhdistää videossaan Salvinin suoraan itävaltalaiseen populistijohtaja Heinz-Christian Stracheen, joka joutui jättämään tehtävänsä Venäjä-skandaalin vuoksi. Verhofstadt syyttää Venäjä-yhteyksistään ja -mielisyydestään tunnettujen populistipoliitikkojen ”suunnittelevan Putinin kanssa ja tämän maksusta Euroopan tuhoa”.

Salvini tunnetaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin vankkumattomana tukijana, ja hän on muun muassa ajanut Venäjän vastaisten pakotteiden poistamista. Salvinin Legan on myös väitetty saaneen vaalirahoitusta Venäjältä.

Verhofstadtin videoviesti nähtävissä alla, juttu jatkuu Twitter-upotuksen jälkeen.

CNN:n haastattelussa Verhofstadt kantaa huolta oikeistopopulistien uudesta strategiasta. Tavoitteena ei enää ole erota EU:sta, vaan kasvattaa ryhmän vaikutusvaltaa unionin sisällä ja purkaa sen rakenteita sieltä käsin.

”Uudistus? En kutsuisi sitä uudistukseksi, vaan kuoleman suudelmaksi”, Verhofstadt sanoo Salvinin suunnitelmista.

”Sen sijaan että sitä hakattaisiin ulkopuolelta, kuolema tulee sisältä käsin.”

LUE MYÖS:

Laitaoikeiston uusi suunnitelma: Mullistetaan EU sisältä päin – haussa huippuvirkoja

Kotro-kohu ei yllätä: PS ja keskusta Venäjä-myönteisimpiä vaalikoneessa

Jussi Halla-ahoa haastetaan Venäjä-suhteista – ”Mitään hyötyä viisumivapaudesta ei Suomelle olisi”

”Se ei ole isänmaallista, Jussi” – Halla-aho ja Orpo väittelivät perussuomalaisten yhteyksistä Ylellä

Kova väite venäläisten salaisesta rahoituksesta Italian äärioikeistolle – Tutkija: ”Matteo Salvini, olet petturi”

Järisyttävä keikahdus tulossa Eurooppaan – ”EU-myönteisen sinipunan kuolema”