Perussuomalaisten nuorisojärjestön PS-Nuorten Lapin piirin puheenjohtaja Johannes Sipola kertoo Uudelle Suomelle olevansa ensi viikkoon asti määräaikaisesti erotettuna PS-Nuorista. Sipola kokee, että hänen näkemyksensä ”ei-suomalaisista” ovat jatkumoa perussuomalaisten poliittisen suunnittelijan Riikka Purran kannanotoille. Sipolan mukaan hänen edustamallaan etnonationalismilla on myös yhtymäkohta Suomen Sisun linjauksiin.

Erottamisen määräaika ensi viikolla

Sipola erotettiin viime vuonna määräaikaisesti emojärjestö PS-Nuorista. Sipolan mukaan erottamispäätöksen teki PS-Nuorten silloinen hallitus ja erottamisen on tarkoitus päättyä ensi viikolla.

Sipolan kirjoitukset sosiaalisessa mediassa ovat herättäneet keskustelua joulunpyhistä lähtien, ja tänään perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho tuomitsi ne Uuden Suomen haastattelussa. Lue tarkemmin: Halla-aho PS-Nuoret-jupakasta: ”Emme aja rotuerottelupolitiikkaa – typeriä kommentteja”

Sipola kirjoitti, että ”ei-suomalaiset”, joihin hän lukee muun muassa juutalaiset ja romanit, tulisi ohjata pois Suomesta esimerkiksi verotuksellisin keinoin. Sipola on toistuvasti korostanut some-kirjoituksissaan valkoisen ihonvärin merkitystä suomalaisuuden määrittelyssä. Lue myös: PS-Nuorten johtohahmo ohjaisi ”ei-valkoiset” ulos maasta – Järjestö kieli keskellä suuta

”Minusta on vähän outoa, että hän [Halla-aho] lähtee tuolla tavalla kommentoimaan”, Sipola toteaa Halla-ahon lausunnoista viitaten siihen, että PS-Nuoret on itsenäinen taho, joka päättää omista asioistaan.

Tätä Halla-ahokin korosti, vaikkakin vahvisti lähettäneensä viime vuonna PS-Nuorten jäsenistölle muutamaan otteeseen sähköpostia, joissa hän otti kantaa nuorisojärjestön jäsenten toimintaan.

Sipolan mielestä Halla-ahon kommentit ovat tässä mielessä ristiriitaisia.

Sipola edustaa PS-Nuorissa niin sanottua ”etnonationalistista” siipeä, jolle muun muassa ihmisen ihonväri vaikuttaa olevan keskeinen tekijä. Sipolan mukaan hänen on vaikea arvioida, kuinka suuri osuus PS-Nuorten jäsenistä on etnonationalisteja.

”Sitä on vaikea arvioida, kun olen nyt erotettuna eikä minulla ole pääsyä [PS-Nuorten] sisäisiin asioihin. Mutta jos jotain pitäisi sanoa, niin 50 prosenttia tai jopa ylikin”, Sipola sanoo todeten kuitenkin samalla, että osuus ”voi olla mitä tahansa”.

Halla-aho puolestaan arvioi, että PS-Nuorissa on lähinnä ”muutama ihminen, jotka yrittävät provosoida paitsi mediaa myös perussuomalaisia ja pakottaa puolueen jollain tapaa ottamaan kantaa” puheisiinsa. Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huusko puolestaan kirjoittaa, että tiettävästi etnonationalisteja on PS-Nuorissa alle kymmenesosa. Lue Puheenvuorosta: ”Valkoisen Suomen” ajajat tunkevat esiin Halla-ahon varjosta

Suomen Sisu ja perussuomalaisten Purra

Sipola on lisäksi Suomen Sisu -järjestön Lapin piirin toinen varapuheenjohtaja. Toinen Suomen Sisu -aktiivi Tuukka Kuru erotettiin PS-Nuorista samassa yhteydessä kuin Sipolakin, mutta Kurun kohdalla erottaminen oli pysyvä. Kuru on aiemmin toiminut Suomen Sisun Lapin piirin vetäjänä.

Suomen Sisua johtaa valtakunnallisesti perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen. Lue arkistojuttu: Näissäkin piireissä Olli Immonen pyörii – Äärioikeiston tutkija: ”Hyvin erikoista”

Suomen Sisu on omien sanojensa mukaan puoluepoliittisesti sitoutumaton ja ”kansallismielinen yhteistyöjärjestö, joka suomalaisen kansanvallan keinoin turvaa tulevien sukupolvien elinmahdollisuudet sekä oikeuden suomalaiseen identiteettiin ja sen täyteen ilmaisuun”.

Sipolan mielestä etnonationalismilla ja Suomen Sisulla on yhtymäkohtia.

”Suomen Sisun suomalaisuuden määritelmä on linjassa [etnonationalismin kanssa]”, Sipola kokee.

Suomen Sisun sivuilla suomalaisuuden määritelmästä todetaan muun muassa näin:

”Suomalaisuus on niin syntyperän, kielen kuin ryhmähengenkin muodostama arvokas ja puolustettava kokonaisuus. Syntyperä linkittää suomalaiset osaksi samaa jatkumoa edellisten sukupolvien kanssa, yhteinen kieli linkittää heidät osaksi samaa keskinäisen kommunikaation perustaa ja yhteinen kokemus suomalaisuudesta taasen mahdollistaa yhteisön turvaverkon.”

Lisäksi Sipola sanoo kokevansa, että hänen ajatuksensa ovat jatkumoa perussuomalaisten puoluetoimistolla työskentelevän poliittisen suunnittelijan Riikka Purran näkemyksille.

Sipola viittaa erityisesti Purran kommenttiin, jonka mukaan ”suurin osa suomalaisista osaa intuitiivisesti kertoa, kuka on suomalainen ja kuka ei”.

Lisäksi Purra kirjoitti tänään torstaina blogissaan ”väestönmuutoksesta”.

”Ruotsalaisille vanhemmille syntyneitä ruotsalaisia on enää n. 68,5 % väestöstä. Suurimmaksi ulkomaalaisryhmäksi suomalaisten ohi ovat nousseet syyrialaiset – muita kovia nousijoita ovat somalialaiset, turkkilaiset, afganistanilaiset ja eritrealaiset. Suomi seuraa vakaasti perässä, mutta moni ei vain joko usko tai tiedä asiasta”, Purra kirjoitti.

”Jatkan hänen linjoillaan ja tuon menetelmiä esille”, Sipola sanoo.

Purra sanoutuu Sipolan näkemyksistä irti ja kertoo Facebookissa, että hänen linjansa on sama kuin puolueen ja Halla-ahon linja.

Sipola sanoo haluavansa jatkaa PS-Nuorten Lapin piirin johdossa jatkossakin. Eduskunta- tai eurovaaleihin hänellä ei ole haluja lähteä.

Lue myös: ”Julkisuushakuista provosointia” – Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ”valkoista” isänpäivätoivotusta

Päivitys 3.1.2019 klo 21:30: Juttuun lisätty Purran lausunto.