Oppositiopuolue perussuomalaiset (PS) esittää tilapäistä lakia, jolla säädettäisiin siitä, että huoltovarmuuden kannalta tärkeä kausityö ei leikkaisi kriisin aikana työttömyysetuuksia.

Tällä hetkellä sadat tuhannet suomalaiset ovat yt-neuvottelujen piirissä, ja tilanne voi kestää useita kuukausia.

”Samaan aikaan huoltovarmuuden kannalta elintärkeä maatalous kärsii työvoimapulasta. Sektori on jo pitkään ollut riippuvainen ulkomaisesta kausityövoimasta, eivätkä kausityöt houkuttele kotimaisia työntekijöitä muun muassa heikosta palkkauksesta johtuen. Koronapandemiaan liittyvät matkustusrajoitukset ovat kuitenkin tehneet ulkomaisen työvoiman liikkumisen vaikeaksi”, puolue toteaa tiedotteessaan.

Perussuomalaisten mukaan työvoimaa tarvitaan maatiloille paitsi sadonkorjuuseen myös kevättöihin ja asialla on kiire. Perussuomalaiset varoittaa, että jos tiloilta ei saada satoa, se vaikuttaa elintarvikkeiden saatavuuteen ja hintoihin syksyllä.

”Perussuomalaiset ehdottavat kiireellistä tilapäistä lainsäädäntöä, jonka nojalla kausityön tekeminen huoltovarmuuden kannalta tärkeissä tehtävissä ei vuonna 2020 poista työttömyysetuuksia henkilöltä, joka on lomautettu tai irtisanottu töistään koronaepidemian vuoksi. Tällä tavoin kausitöiden houkuttelevuus myös suomalaisten silmissä kasvaa, ihmisten toimeentulo voidaan turvata, eikä maataloustyönantajille koidu ylimääräisiä palkkakustannuksia, jotka siirtyisivät tuotteiden hintoihin”, puolue toteaa tiedotteessaan.

Marinilta kannustava viesti oppositiolle

Ehdotuksen nosti eduskunnan kyselytunnilla esiin perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, jonka mukaan PS esittää kiireellistä väliaikaista lainsäädäntöä tänään ja järjestely koskisi kuluvaa vuotta.

Työministeri Tuula Haatainen (sd) kertoi vastauksessaan hallituksen käynnistämistä toimenpiteistä. Haataisen mukaan eduskunnassa on tänään käsittelyssä lainsäädäntöesitys, jolla mahdollistetaan jo maahan päässeiden kausityötä tekevien maahanmuuttajien mahdollisuus siirtyä työnantajalta toiselle, eikä siihen tarvita ei erikseen lupaa.

Haataisen mukaan tilanne maataloudessa on akuutti.

Lisäksi tietoa avoimista työpaikoista pyritään välittämään mahdollisimman laajalle ja näkyvästi. Haataisen mukaan ynt tehdään kaikki sen eteen, että maatalous saa työntekijänsä.

Pääministeri Sanna Marin (sd) toivotti Halla-ahon ehdotuksen tervetulleeksi omassa puheenvuorossaan.

”Suhtaudun kyllä hyvin avoimesti tämänkaltaisiin ajatuksiin”, Marin sanoi kyselytunnilla ja kannusti myös muita ryhmiä tuomaan pöydälle ratkaisuehdotuksia.

”Hallitus suhtautuu näihin vakavasti.”

Marinin mukaan Halla-ahon esiin nostama haaste on yksi, mutta on paljon muitakin haasteita ja Marin totesi suhtautuvansa aidon vilpittömästi siihen, että kriisiä ratkotaan yhdessä.

”Otamme tämän edustaja Halla-ahon esiin nostaman asian tarkasteluun”, Marin vastasi Halla-aholle.