Perussuomalainen europarlamentaarikko ja puolueensa maahanmuuttopolitiikan ideologi Jussi Halla-aho esitti tiedotustilaisuudessa perjantaina oman näkemyksensä Schengen-sopimuksesta ja länsirajan sulkemisesta.

Halla-aho myönsi, että rajalle Ruotsista tulevat ihmiset voivat jättää turvapaikkahakemuksen ja Suomen pitää ne käsitellä. Nämä hakemukset voitaisiin kuitenkin Halla-ahon mukaan käsitellä pikavauhtia, koska ”tulijoilla on ollut tosiasiallinen mahdollisuus hakea turvapaikkaa jo useasta turvallisesta läpikulkumaasta”.

– Ja koska nämä maat ovat rikkoneet velvoitettaan rekisteröidä alueelleen laittomasti tulleet henkilöt, hakemukset voitaisiin ilmeisen perusteettomina hylätä hyvin lyhyen kaavan mukaan, Halla-aho uskoo.

Halla-aho arvioi, että Ruotsi joutuisi näin ollen todennäköisesti ottamaan rajatarkastukset ja käännytykset käyttöön omalla etelärajallaan.

– Tällainen ketjureaktio lopettaisi turvapaikkashoppailun Schengen-alueen sisällä, Halla-aho sanoi aamupäivän tilaisuudessa.

Ruotsi tosin on jo tiukentanut ulkomaalais- ja rajavalvontaansa Suomen oltua länsinaapuriin yhteydessä sekä viranomais- että ministeriteitse. Maahanmuuttovirasto on arvioinut, että tämä voi vähentää Suomeen Tornion kautta tulevien turvapaikanhakijoiden määrää merkittävästikin. Hakijamäärät ovatkin tämän viikon olleet laskussa Torniossa. Varsinaisia rajatarkastuksia Ruotsi tai Suomi eivät kuitenkaan ole palauttaneet käyttöön.

Lue myös: Näin Ruotsin tiukennus vaikuttaa Suomen turvapaikanhakijatilanteeseen

Halla-aho nosti esiin myös Belgian ja Hollannin maahanmuuttoviranomaisten toimet syyskuun alussa. Nämä tiukensivat tuolloin irakilaisiin turvapaikanhakijoihin liittyviä ehtojaan, minkä belgialaisviranomaiset ovat arvelleet johtaneen irakilaisten hakijoiden määrän kasvuun Suomessa.

– Ei liene sattumaa, että juuri syyskuussa irakilaisten määrä Suomessa räjähti jälleen uudelle tasolle, Halla-aho tukee.

Hän viittasi myös sosiaalisen median ohjesivustoihin turvapaikanhakijoille.

– Sellainen linjaus – siis sisäministeri [Petteri] Orpon (kok.) linjaus – että turvapaikanhakijoiden motiivien kyseenalaistaminen olisi rasismia, on tällaisessa tilanteessa äärimmäisen naiivi ja Suomen kannalta vahingollinen, Halla-aho arvosteli.

Hän oli tyytyväinen hallituksen tiukentuneeseen maahanmuuttolinjaan, joka hänen mukaansa on ”kuin suoraan perussuomalaisten maahanmuuttopoliittisesta ohjelmasta”. Hyvä kysymys Halla-ahon mukaan kuitenkin on, miksi näihin toimiin ei ryhdytty jo keväällä, jolloin pakolais- ja siirtolaiskriisistä oli nähtävissä ennusmerkkejä.