Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri vaativat, että Suomen tulee lopettaa välittömästi turvapaikanhakijoiden sisäiset siirrot Italiasta ja Kreikasta ja kieltäytyä osallistumasta uusiin taakanjakojärjestelyihin.

–Sisäiset siirrot eivät ratkaise siirtolaiskriisiä vaan pahentavat sitä, sillä ne luovat siirtolaisille houkuttimen saapua meren yli Italiaan ja Kreikkaan, Halla-aho ja Meri sanovat.

–Lisäksi kansallinen kiintiöpakolaisjärjestelmä on jäädytettävä, kunnes turvapaikkashoppailijoiden vaellus Euroopan sisällä ja muiden maiden kautta Suomeen saadaan kuriin, he jatkavat.

Halla-ahon ja Meren mukaan Suomen on Keski-Euroopan maiden tavoin palautettava tilapäisesti rajavalvonta Ruotsin-vastaiselle rajalle. He sanovat, että turvapaikanhakijoiden saapuminen Ruotsista tuhoaa turvapaikkajärjestelmän uskottavuuden.

–EU:n tasolla Suomen tulee työskennellä sen hyväksi, että tekeillä oleva yhteinen turvapaikkajärjestelmä ottaa huomioon tämän päivän siirtolaisuuden realiteetit eikä luo siirtolaisille epäterveitä sosiaaliturvaan, oleskelulupiin tai perheenyhdistämiseen liittyviä houkuttimia. On ensiarvoisen tärkeää lopettaa hallitsematon liikenne Välimerellä tekemällä yhteistyötä lähtö- ja kauttakulkumaiden kanssa, ja toisaalta estää sekundäärinen muuttoliike Schengen-alueen sisällä ottamalla käyttöön rajavalvonta sisärajoilla, he toteavat.

Italia on vaatinut muita EU-maita auttamaan turvapaikanhakijoiden vastaanottamisessa. Vuoden alusta Italiaan on tullut lähes 84 000 pakolaista.

Lue myös:

Italia ja Ranska sanaharkassa maahanmuuttajista: ”Tämä ei voi olla vain Italian ongelma”

Osmo Soininvaara pakolaistilanteen ratkaisusta: ”Meillehän esimerkiksi oman typerän sokeriviljelyn varjelu on tietysti tärkeämpää”

”Nykyinen muuttoliike on vasta alkua” – Kymmenet miljoonat ihmiset katsovat Eurooppaan