Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho pitää kokoomuksen ja Sdp:n puheenjohtajien ilmoitusta hallitusyhteistyön epätodennäköisyydestä loogisena, mutta ei itse sulje pois mahdollista hallitusyhteistyötä minkään puolueen kanssa.

Gallupjohtaja Sdp:n Antti Rinne ja kakkostilaa viime aikoina pitäneen kokoomuksen Petteri Orpo linjasivat keskiviikkona, että kumpikaan puolue tuskin kykenisi toimimaan samassa hallituksessa perussuomalaisten kanssa.

– Kokoomus ja demarit tietenkin itse voivat päättää, kenen kanssa ne tekevät tai ovat tekemättä yhteistyötä, Halla-aho sanoo Uudelle Suomelle.

– Näitä puolueita on aika vaikea erottaa toisistaan ja se, mitä ne pitävät keskeisinä arvoina, on aika kaukana perussuomalaisten tarjoamasta vaihtoehdosta.

Lue tarkemmin: Tyrmäys Jussi Halla-aholle: Rinne ja Orpo rajaisivat ulos seuraavasta hallituksesta

Keskeisillä arvoilla, joista perussuomalaiset on eri mieltä, Halla-aho kertoo tarkoittavansa maahanmuuttopolitiikan lisäksi liittovaltiokehitystä EU:ssa. Tosin vaikka Sdp ja kokoomus puoltavat EU:n yhteistyön syventämistä, on esimerkiksi Antti Rinne sanonut selvästi ”ei” varsinaiselle EU-liittovaltiolle, toisin kuin hänen edeltäjänsä. Perussuomalaiset vastustaa liittovaltiokehitystä eikä pidä edes EU:n jäsenyyttä ehdottomana, jos unionin kehitys heikentää jäsenmaiden itsemääräämisoikeutta.

– Kumpikin puolue haluaa työvoiman saatavuusharkinnan lopettamista ja hyvin avokätistä turvapaikkapolitiikkaa. Siinä mielessä pidän loogisena ja ymmärrettävänä sitä [ilmoitusta yhteistyön vaikeudesta], Halla-aho sanoo viitaten myös viime päivien työvoimakeskusteluun.

Entä olisiko perussuomalaiset valmis lähtemään samaan hallitukseen mainittujen puolueiden kanssa?

– Me olemme todenneet, että perussuomalaiset tekee kenen tahansa kanssa yhteistyötä, jos sillä tavoin voimme edistää meille ja äänestäjillemme tärkeitä asioita ja linjauksia, Halla-aho sanoo.

– Me olemme vaalien jälkeenkin halukkaita keskusteluihin kaikkien kanssa.

Jos Sdp ja kokoomus pitävät linjansa, ovat perussuomalaisten hallitusmahdollisuudet kahden asian varassa: puolueen oman kannatuksen pitäisi nousta, samoin pääministeripuolue keskustan. Perussuomalaisten gallupsuosio on viime aikoina liikkunut noin kahdeksassa prosentissa, keskustan 14–16 prosentissa. Halla-ahon mukaan hallitukseen pääsy on kaikesta huolimatta perussuomalaisten vaalitavoite.

– Kyllähän sen pitää aina olla tavoite Suomen kaltaisessa järjestelmässä, jossa on enemmistöhallitukset.

Lue lisää: IL-US-gallup: SDP repäisi kaulan kokoomukseen

Lue myös: Näkökulma: Isojen poikien helppo jättää pienet persut ulos

Halla-ahon mukaan olennaista on palauttaa puoluetta vuonna 2015 äänestäneiden luottamus perussuomalaisiin. Tämä usko romahti puolueen hallitustaipaleen aikana, Halla-aho sanoo. Puheenjohtaja ei usko, että Rinteen ja Orpon linjaus vaikuttaisi perussuomalaisten äänestäjiin karkottavasti.

– Näkisin pikemminkin, että Rinteen ja Orpon rinta rinnan antamat lausunnot tekevät selvemmäksi sen tosiasian, että perussuomalaiset ovat vaihtoehto näille puolueille, kun taas näiden puolueiden välillä ei eroja juuri ole.

Sdp ja kokoomus saattavat viimeaikaisen talouskeskustelun nojalla olla tästä väittämästä eri mieltä.

Lue lisää:

SDP iski heti: ”Mistä kokoomus leikkaisi 780 miljoonaa euroa?”

Kokoomusministeri varoittaa: ”Antti Rinne on aloittanut vaarallisen huutokaupan”

Päivitys klo 16.39: muutettu Halla-ahon sitaattia, joka oli tulkittu nauhalta väärin. Kohta "jos he ovat valmiita edistämään" päivitetty muotoon "jos sillä tavoin voimme edistää."