Keskuskauppakamari ehdotti perjantaina Suomea vaivaavan osaajapulan lievittämiseksi osaamisperäisen maahanmuuton huomattavaa lisäystä.

Ehdotuksen mukaan valtioneuvoston pitäisi asettaa vähintään 25 000 henkilön vuosittainen tavoite työ- ja koulutusperäiselle maahanmuutolle. Tämä tarkoittaisi nykyisen tilanteen tuplaamista.

Lue lisää:

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo piti avausta järkevänä.

"Turun telakan laivat ja Uudenkaupungin mersut saattaisivat jäädä tekemättä ilman työperäistä maahanmuuttoa,” Orpo sanoi.

Osa Orpon sanoista oli selvästi suunnattu Keskuskauppakamarin tilaisuudessa istuvan toisen oppositiojohtajan, perussuomalaisten Jussi Halla-ahon, suuntaan.

”Jos olet kategorisesti työperäistä maahanmuuttoa vastaan, se johtaa siihen että yrityksiltä jää työvoima uupumaan. Meillä on kuitenkin tämä reaalielämä jossa ollaan,” Orpo sanoi.

Lue myös:

Halla-aho ei säästellyt sanojaan antaessaan palautetta.

”En vastusta kategorisesti yhtään mitään maahanmuuttoa, me vastustamme haittamaahanmuuttoa. Orpo antaa nyt sen kuvan, että bussit pysähtyvät eivätkä tehtaat pyöri meillä ilman maahanmuuttoa,” Halla-aho sanoi.

Halla-aho kysyi, miksi työvoimaa ei ole etsitty ensisijaisesti EU- ja ETA-maista.

Keskuskauppakamarin ekonomisti Mauri Kotamäki vastasi Halla-ahon ihmettelyyn tuoreeltaan Twitterissä.

Halla-aho myös kyseenalaisti päätöstä siirtää työperäisen maahanmuuton asiat sisäministeriöstä työ- ja elinkeinoministeriöön.

”Tällä hetkellä oleskelulupahakemukset seisovat siksi jonossa, että maahanmuuttovirasto on aliresursoitu. Sisäministeriössä tai muuallakaan ei ole vastattu siihen, mihin tällä maahanmuuton siirrolla ministeriöstä toiseen tavoitellaan. Eiväthän resurssit parane sillä, että siirretään asiat yhden ministeriön luukulta toiselle.”

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeriö Katri Kulmuni puolusti ratkaisua ja toivoi oleskelulupajonojen ratkeavan mahdollisimman nopeasti.

Lue seuraavaksi: