Poliisi pidättäytyy toistaiseksi palautuksista Irakiin pois lukien rikosperusteiset palautukset, joita jatketaan edelleen, kertoi Helsingin poliisi lauantaina.

Päätöksen taustalla on se, että Suomi sai Euroopan ihmisoikeustuomioistuin EIT:ltä langettavan ratkaisun, joka liittyy Suomesta joulukuussa 2017 käännytettyyn turvapaikanhakijaan. Irakilainen turvapaikanhakija surmattiin hänen palattuaan kotimaahansa. EIT:n mukaan Suomi rikkoi ratkaisullaan Euroopan ihmisoikeussopimusta.

”Ilmoitus siitä, että kaikki saavat jäädä, on muuten verrattavissa Sipilän talolupaukseen 2015, mutta Ohisalon tapauksessa takana ei ole sinisilmäisyys vaan kiilusilmäinen ideologia. Viesti leviää reaaliajassa Irakiin. Saa nähdä, kauanko kepulla on kanttia kannattaa vihreää aisaa”, oppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho tviittaa.

LUE MYÖS:

Halla-aho viittaa siihen, kun silloinen pääministeri Juha Sipilä (kesk) ilmoitti syyskuussa 2015 antavansa Kempeleen-kotinsa pakolaisille ja turvapaikanhakijoille. Asia ei kuitenkaan edennyt turvallisuussyiden takia. Halla-aho vihjaa tviitissään, että sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) olisi poliisin päätöksen takana.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä syyttää Halla-ahoa valehtelusta.

”Kukaanhan ei ole antanut tällaista ilmoitusta, eli ihan yksiselitteisesti valehtelet. Kysyn: Kunnioittaako puolueesi EIT:n langettavia ratkaisuja ja hyväksyykö se viranomaisten toimet joilla varmistetaan, että virhe ei toistu? Jos ei, miten puolueesi toimisi hallituksessa?” Kärnä vastaa Halla-aholle.

Eduskunnan hallintovaliokunnassa istuvat keskustalaiset Juha Pylväs, Mikko Kärnä, Hanna Huttunen ja Joonas Könttä sanovat lisäksi yhteisessä tiedotteessaan, että poliisi on tehnyt päätöksen itsenäisesti.

Keskustalaisten mukaan kenelläkään ei ole edes toimivaltaa käyttää poliisiin poliittista ohjausta tällaisissa asioissa.

”Olemme perustuslakimme ja kansainvälisten sopimusten nojalla velvollisia noudattamaan palautuskieltoa, jonka mukaisesti emme voi palauttaa ketään hengenvaaraan. Poliisin nyt ottama aikalisä selvityksille ei ole vapaa kutsu irakilaisille eikä kenellekään muulle tulla oleskelemaan Suomeen. Tämä aikalisä koskee muutamaa, ei-rikosperusteella palautettavaa irakilaista. Kun selvitykset on tehty, myös heidän [palautuksensa] jatkuvat normaalisti”, keskustalaiset sanovat.

LUE MYÖS:

Keskustalaisten mukaan turvapaikkapolitiikkaan kuuluu myös kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneiden ulkomaalaisten käännyttäminen.

”Suomi tulee jatkamaan, kuten tähänkin asti, palautuksia normaalisti tämän selvityksen valmistumisen jälkeen ottaen huomioon tapauskohtaisesti mahdollinen ehdoton palautuskielto”, keskustalaiset sanovat.

Sisäministeri Ohisalo kommentoi Twitterissä, että poliisin päätös on perusteltu.

”Se antaa työrauhaa tilanteen selvittämiselle. EIT:n langettava on Suomelle häpeällinen. Pyysin johtavia virkamiehiä arvioimaan, miten voimme varmistaa, että vastaavaa ei enää tapahdu. Palautuskieltoa ja oikeutta elämään vastaan ei voida rikkoa”, ministeri Ohisalo tviittaa.

LUE MYÖS: