Kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps.) on tuomittu Korkeimmassa oikeudessa sakkoihin uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Halla-aho sai 50 päiväsakon rangaistuksen blogikirjoituksestaan vuonna 2008. Hän joutuu poistamaan blogistaan rikolliset osat.

Monivuotinen oikeusprosessi on leimannut Halla-ahon poliittista uraa. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi aikoinaan Halla-ahon 30 päiväsakkoon uskonrauhan rikkomisesta. Tuolloin syyte kansanryhmää vastaan kiihottamisesta hylättiin.

Hovioikeus piti myöhemmin tuomion ennallaan.

Nyt Korkeimman oikeuden tuomio on kovempi kuin alempien oikeusasteiden. Korkeimman oikeuden mukaan Halla-aho esitti blogissaan väitteitä islamista. Väitteet olivat oikeuden mukaan ”sisällöltään ja ilmaisutavaltaan herjaavia ja häpäiseviä”.

Kirjoituksessa Halla-aho kuvaili islamia pedofiilien uskonnoksi viitaten muslimien profeetta Muhammedin nuoriin vaimoihin.

Oikeuden mukaan Halla-aho toimi loukkaamistarkoituksessa. Hänellä olisi oikeuden mukaan ollut mahdollisuus esittää arvostelunsa myös ilman, että kirjoitus olisi loukannut islamin pyhiä arvoja.

Pedofiiliväitteen lisäksi Halla-aho luonnehti somalien kansallisia ja geneettisiä piirteitä. Alempien oikeusasteiden mukaan Halla-ahon väite siitä, että somalit olisivat geneettisesti ja kansallisesti taipuvaisia rikoksiin, ei ollut rikollinen.

Korkein oikeus katsoi toisin: luonnehdinnat olivat oikeuden mielestä panettelevia ja solvaavia. Oikeus kuvasi luonnehdinnan vihapuheeksi, joka ei nauti sananvapauden suojaa.

Tutustu oikeuden päätökseen täällä.