Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi-Halla-aho myöntää, ettei puoluejohdossa tiedetty, millaista materiaalia Jukka Hankamäen kirjoittama ja ajatushautomo Suomen Perustan julkaisema ”Totuus kiihottaa” -kirja sisältää.

”Kyseessä oli meidän mokamme, piste. Emme tienneet, että kirja sisältää sellaista materiaalia kuin se sisälsi. Itse olin tutustunut lähinnä kirjan sisältämään erittäin etevään media- ja sensuurikritiikkiin”, Halla-aho sanoi puheessaan perussuomalaisten puoluevaltuustolle lauantaina.

Hän korostaa, ettei puolue osallistu Suomen Perustan julkaisuprosesseihin, eivätkä Perustan julkaisut ole puolueen kannanottoja.

”Ymmärrämme, että ne sellaisiksi tulkitaan. Etenkin vihamielisessä tulkinnassa, koska niiden avulla pääsee puolueen kimppuun.”

Halla-ahon mukaan vahinkoon on monia syitä. Hän kertoo, että Suomen Perustan toiminnanjohtaja vaihtui kesken kirjaprojektin, eivätkä pelisäännöt puolueen ja pajan välillä olleet riittävän selkeitä.

”Puolueen edustajat eivät olleet lukeneet lopullista versiota läpi, ainakaan riittävällä tarkkuudella, eikä muutosesityksiä ollut kommunikoitu ja valvottu riittävän selvästi.”

Julkisuudessa käsitellyt katkelmat eivät Halla-ahon mukaan millään tavalla vastaa puolueen ajattelua.

”Meillä kaikilla on työtä tapahtuneen vahingon korjaamiseksi, etenkin naispuolisten kansalaisten suuntaan. Samalla kuitenkin haluan, että tapahtunut asetetaan kontekstiinsa. Kirja ei ole yhtä huono kuin sen huonoin luku. Kustantaja ei ole yhtä huono kuin sen huonoin kirja. Yksi kömmähdys, vaikka kuinka karmea, ei mitätöi Perustan arvoa, vaikka sitä varmasti yritetään tällaiseen mitätöintiin käyttää”, hän sanoi puoluevaltuustolle.

Kohujulkaisu voi johtaa siihen, että ajatuspajalta peritään takaisin 120 000 euron valtionavustus. Suomen Perusta saa harkinnanvaraisia valtionavustuksia Veikkauksen ja raha-arpajaisten voittovaroista. Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen (vas) mukaan Suomen Perustan julkaisu sisälsi ”julmia ja huolestuttavia” otteita.

”Hallituspuolueet ovatkin jo pohtimassa Perustan rahoituksen lopettamista. Yhdessä julkaisussa olevan yhden epäonnistuneen luvun vuoksi. Ymmärrämme toki mainiosti, mitkä ovat todelliset motiivit. Suomen Perusta tuottaa pelottavaa tietoa vastapainoksi punavihreälle utopialle ja valheelle. Valta-aseman käyttäminen opposition rahoitusaseman ja toimintamahdollisuuksien rajoittamiselle on kuitenkin vaarallinen, epäeurooppalainen ratkaisu, ja sen löytää helposti edestään, kun suhdanteet muuttuvat. Siksi toivon hallituksen ja hallituspuolueiden taistelevan kiusausta vastaan”, Halla-aho kommentoi.

Hän katsoo, että media ja muut puolueet tekevät perussuomalaisten kanssa ”vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen” kaksi virhettä. Ensimmäinen virhe on Halla-ahon mukaan oletus, että perussuomalaiset tekee ratkaisuja muita miellyttääkseen tai hallituskelpoisuuttaan lisätäkseen.

”Näin ei ole. Me teemme ratkaisuja, jotka ovat omasta mielestämme oikeita. Jos tunnistamme omassa toiminnassamme virheitä, myönnämme ne virheet ja pyrimme korjaamaan niitä, koska haluamme toimia oikein. Haluamme toimia siten kuin äänestäjämme, jäsenemme ja edustajamme odottavat meidän toimivan”, Halla-aho painotti.

Toinen virheoletus on hänen mukaansa se, että kaiken takana olisi aina suunnitelma.

”Olen nähnyt analyysejä, joiden mukaan kirjakohu oli tietoinen, puoluetoimistolla suunniteltu provokaatio. Samoja oletuksia on tehty monesta muustakin kohusta. Tämä on tietysti tavallaan imartelevaa, mutta uskokaa tai älkää, mekin pystymme ihan vain mokaamaan. Virhe on tehty, se on syytä tunnustaa, ja se on syytä korjata, kuten nyt on tehtykin. Virheessä ei kuitenkaan pidä jäädä rypemään. Kuten edeltäjäni usein etevästi sanoi, menneeseen on turha tuijottaa, koska siellä ei tapahdu enää mitään. Eli eteenpäin, sanoi mummo lumessa.”

Lue seuraavaksi: