Oppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vaatii, että Sanna Marinin (sd) hallitus alkaisi valmistella Suomen eroa eurosta. Halla-aho on tunnettu sekä EU- että eurokriitikkona.

”Kriisiaikana eurosta on tulossa nilkkaan sidottu kivi, joka vetää Suomen mukanaan syvyyksiin. Sen sijaan, että hallitus suhtautuu ’rakentavasti ja avoimesti’ velka- ja tulonsiirtounioniin, sen on ryhdyttävä valmistelemaan eroa yhteisvaluutasta. Nyt heti”, Halla-aho kirjoittaa Facebookissa.

LUE ANALYYSI AIHEESTA:

(Juttu jatkuu upotuksen alla.)

Euroopan unionissa (EU) pohditaan parhaillaan tapoja auttaa jäsenmaita selviämään koronaviruksen aiheuttamasta talouskriisistä. Perussuomalaiset nostivat asian ja Suomen eron eurosta esiin hiljattain myös eduskunnassa. Pääministeri Sanna Marin pöyristyi asiasta.

LUE LISÄÄ:

Halla-aho totesi viimeksi syksyllä julkisuudessa, ettei EU-jäsenyys ole Suomen kansallinen etu, mutta ero lyhyellä aikajänteellä ei ole realistista, joten perussuomalaiset pyrkii vaikuttamaan EU:n kehitykseen omalta osaltaan. Eduskunnan salissa Halla-aho pohti, onko Suomen etu kuulua valuuttaan, ”joka sitoo meidät toisten velkojen maksajaksi”.

”Onko hallituksen linja se, että euro pelastetaan hinnalla millä hyvänsä, vai onko olemassa piste, jossa koko eurojäsenyyden mielekkyys asetetaan kyseenalaiseksi?” Halla-aho kysyi eduskunnassa torstaina.

Näin ollen Halla-ahon tuore ulostulo on entistäkin suorasanaisempi vaatimus Suomen euroeron puolesta.

EU:ssa on jo päätetty koronakriisin hoidon myötä apupaketista, jossa Suomen vastuut ovat kasvamassa.

LUE LISÄÄ:

Myös dosentti, tutkimusyhtiö GnS Economicsin toimitusjohtaja Tuomas Malinen kritisoi EU:n taloudellisia toimia kovin sanoin. Malinen vaatii myös Suomen eroa eurosta.

”En suoraan sanottuna ymmärrä, miten tällaiset tulonsiirrot euromaiden välillä eivät rikkoisi sekä Suomen perustuslakia että Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen artiklaa 125, mikä kieltää kaikki jäsenvaltioiden väliset tulonsiirrot”, Malinen kirjoittaa blogissaan.

Malinen tylyttää, että EU:n suunnittelema rahasto tarkoittaisi avointa piikkiä.

”Käytännössä rahasto tarkoittaisi avoimen shekin kirjoittamista Brysselin johtajille, koska takaussummaa voitaisiin aina pyynnöstä nostaa”, hän kritisoi.

EU kaavailee myös elvytysrahastoa. Olennainen kysymys EU:ssa on ollut, jaettaisiinko jäsenmaille rahaa lainana vai suorana tukena eli tulonsiirtona.

LUE LISÄÄ: