Oppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho nosti eduskunnan kyselytunnilla torstaina esiin Suomen saaman tuoreen langettavan tuomion Euroopan ihmisoikeustuomioistuin EIT:ltä. Halla-aho totesi, että kansainväliselle suojelulle on tietyt kriteeri niin Suomen kuin kansainvälisessäkin lainsäädännössä.

LUE MYÖS:

”Ikävä kyllä Suomi ei voi taata kuolemattomuutta täältä poistettaville ihmisille, ei edes täällä oleville ihmisille”, Halla-aho sanoi.

Halla-ahon mukaan väkivalta Irakissa on valitettavaa, mutta ihmisten siirtäminen sieltä Suomeen ei tee Irakista vähemmän väkivaltaista.

”Meneekö ulkomaisten turvallisuus suomalaisten turvallisuuden edelle?” Halla-aho kysyi sisäministeri Maria Ohisalolta.

”Kysymys on monella tavoin vaikea”, sisäministeri Ohisalo sanoi. Hän vierasti sitä, että ihmisryhmiä asetetaan vastakkain.

”Elämme oikeusvaltiossa. Oikeusvaltiosta saa hakea turvapaikkaa. Oikeusvaltion pitää turvata perusoikeudet jokaiselle ihmiselle”, Ohisalo sanoi.

LUE MYÖS:

Myös hallituspuolue vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo kysyi samasta tuomiosta. Hänen kysymyksensä kuului, miten Suomi varmistaa sen, ettei enää riko ehdotonta palautuskieltoa.

”Tämä päätös on häpeällinen Suomelle. Kerta on ensimmäinen ja toivottavasti myös viimeinen”, Ohisalo vastasi.

Ohisalon mukaan Antti Rinteen (sd) hallitus on sitoutunut palauttamaan oikeusturvan turvapaikkapolitiikkaan.

Edellinen Juha Sipilän (kesk) hallitus, jossa olivat mukana kokoomus sekä alussa perussuomalaiset ja lopussa siniset, kiristi turvapaikkapolitiikkaa. Ohisalon mukaan Rinteen hallitus selvittää nyt, mitä muutoksia lukuisista turvapaikkapoliittisista muutoksista on aiheutunut ja miten niitä voidaan muuttaa.

EIT:n Suomelle antama langettava päätös liittyy Suomesta joulukuussa 2017 käännytettyyn turvapaikanhakijaan. Irakilainen turvapaikanhakija surmattiin hänen palattuaan kotimaahansa. EIT:n mukaan Suomi rikkoi ratkaisullaan Euroopan ihmisoikeussopimusta.

”Tuomioistuimen ratkaisu on erittäin painava ja merkittävä. On todella vakava asia, että oikeusvaltiomme ei ole onnistunut tässä tapauksessa suojelemaan kaikista tärkeimmän oikeuden, elämän turvaamista. Olen ottanut asian välittömästi esiin ministeriössä ja selvitämme huolella sen, miten voimme varmistaa, ettei tällaista enää tapahtuisi”, Ohisalo sanoi aiemmin tänään tiedotteessa.

LUE MYÖS: