Suurituloisin puoluejohtaja viime vuonna oli kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, joka toimi vielä viime vuonna Suomen valtiovarainministerinä Juha Sipilän (kesk) hallituksessa.

Antti Rinteen (sd) hallitus aloitti tehtävänsä kesäkuussa 2019. Pääministeri Rinne sijoittuu puoluejohtajien listauksessa viidennelle sijalle.

Orpon jälkeen toiseksi yltää perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, joka työskenteli vielä viime vuonna europarlamentaarikkona. Mepit tienaavat yli 100 000 euroa vuodessa.

Juttu jatkuu taulukon jälkeen.

Kolmatta sijaa listauksessa pitää kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah. Hänen tulojaan nostavat pääomatulot, joita kertyi 7769 euroa viime vuonna. Pelkkien ansiotulojen perusteella hän jäisi rkp:n Anna-Maja Henrikssonin ja Rinteen taakse.

Pääomatuloja kertyi puoluejohtajista Essayahin lisäksi vain Henrikssonille, joka sai 204 euroa pääomatuloja vuonna 2018. Henriksson pesee Rinteen kuitenkin myös pelkkien ansiotulojen perusteella ja yltää listauksessa neljänneksi.

Kuudenneksi eniten puoluejohtajista tienasi nykyinen sisäministeri Maria Ohisalo, joka valittiin eduskuntaan huhtikuussa ja vihreiden puheenjohtajaksi kesäkuussa. Ohisalo ei siis ollut edes kansanedustajana viime vuonna. Ennen eduskuntauraansa Ohisalo työskenteli tutkijana yleishyödyllisessä ja poliittisesti sitoutumattomassa Y-Säätiössä ja tienasi viime vuonna ansiotuloja noin 80 000 euroa.

Listan hännillä on vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, joka on toiminut puolueensa johdossa vuodesta 2016.

Kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimon Liike Nyt ei ole vielä puolue, vaan prosessi on kesken. Jos Harkimo Liike Nytin ainoana kansanedustajana johtaisi valmisteilla olevaa puoluetta, hän yltäisi kirkkaasti tulokärkeen runsaan 606 000 euron kokonaistuloillaan. Ansiotuloa summasta on reilut 144 000 euroa ja pääomatuloa noin 462 000 euroa.

LUE MYÖS: