Europarlamenttiin on todennäköisesti syntymässä uusi kansallismielinen, maahanmuuttokriittinen puolueryhmittymä. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoo, että mukaan on tällä hetkellä ilmoittautunut yhdeksän puoluetta yhtä monesta EU-maasta.

”Tarkoitus on keskustella keskiviikkona Brysselissä kaikkien mukaan ilmoittautuneiden puolueiden edustajien kesken tästä aiheesta. Nyt näyttäisi toistaiseksi aika hyvältä”, Halla-aho sanoo hankkeen tilasta.

Onko keskiviikon keskusteluissa kyse Italian sisäministerin Matteo Salvinin ja Lega-puolueen johtamasta ryhmittymästä?

”Missään ei ole todettu, että Salvini tai Lega johtaisi tätä ryhmää. Nyt toki näyttäisi siltä, että mukaan ilmoittautuneista puolueista Lega on meppimäärässä laskettuna suurin”, Halla-aho sanoo.

Halla-aho kertoo saaneensa päivitetyn listan mukaan ilmoittautuneista puolueista tänään maanantaina, mutta lista ei hänen mukaansa vielä ole kaikkien osalta julkinen.

”Mukaan sitoutuneita puolueita on yhdeksän yhdeksästä eri maasta. Niillä on yhteenlaskettuna meppejä reilut 70”, hän kertoo.

Halla-ahon mukaan tämä on tilanne maanantaina. Hänen mukaansa ryhmään voi vielä ilmoittautua useitakin muitakin puolueita.

Vertailun vuoksi: mainitulla meppimäärällä laitaoikeiston ryhmä olisi samaa kokoluokkaa kuin vihreiden ryhmittymä Vihreät / Euroopan vapaa allianssi, joka sai 69 meppiä. Se olisi merkittävästi pienempi kuin europarlamentin suurimmat ryhmät EPP (180 meppiä) ja S&D (145).

Legan ja perussuomalaisten lisäksi muun muassa saksalainen jyrkän linjan AfD, Itävallan skandaalipuolue FPÖ ja tanskalainen Kansanpuolue ovat olleet Salvinin hankkeessa tiiviisti mukana. Myös Marine Le Penin johtaman ranskalaisen Kansallisen liittouman tavoitteena on muodostaa Salvinin kanssa EU-parlamenttiin määräenemmistöpäätökset estävä vähemmistöblokki.

”He ovat ilmoittaneet halukkuudestaan osallistua tähän”, Halla-aho sanoo Le Penin Kansallisesta liittoumasta.

Entä Unkarin pääministerin Viktor Orbanin Fidesz-puolue, joka on ongelmissa EPP:n ryhmässä?

”Fidesz on tietääkseni edelleen EPP:n jäsen”, Halla-aho sanoo.

Halla-aho kertoo käyneensä maanantaina läpi vaalituloksia eri jäsenmaissa ja mahdollisten yhteistyökumppaneiden osalta. Hän toteaa useimpien kaavailtujen yhteistyökumppanien menestyneen vaaleissa erittäin hyvin, vaikka ”on tietenkin poikkeuksiakin”.

Erityisiä menestyjiä olivat Italian Lega, joka oli Italian suurin puolue 34 prosentin kannatuksella, sekä Ranskan Kansallinen liittouma 23 prosentin kannatuksella, vaikka puolue menettikin yhden mepin paikan.

Toisaalta oikeistopopulistien ennustettu suuri nousu jäi toteutumatta ja he myös menettivät kannatustaan esimerkiksi Tanskassa ja Itävallassa. LUE LISÄÄ: Tutkija: Skandaali söi oikeistopopulisteja, eikä se ole ainoa pidäke – ”Vasemmistolla ollut maailman sivu sama ongelma”

Kuinka hankalaa prosessia odotat yhteisten linjausten löytämisestä?

”Tässä on sellaisia puolueita, jotka ovat jo ilmoittaneet halukkuudestaan osallistua tähän, eli en usko, että tässä nyt mitään sen ihmeellisempiä poliittisia hankaluuksia tulee. Ehkä enemmän teknisiä ja ryhmän organisointiin liittyviä kysymyksiä”, Halla-aho sanoo.

Osalla tekeillä olevan ryhmän puolueista on läheisiä suhteita ja yhteyksiä Venäjälle, ja muun muassa Ruotsidemokraatit on kieltäytynyt yhteistyöstä Venäjä-mielisten puolueiden kanssa.

Miten perussuomalaiset varautuu Venäjästä mahdollisesti koituviin erimielisyyksiin?

”Tässä on ollut oletuksena se, että ryhmä kootaan muutamien yhteisten nimittäjien ympärille ja hyväksytään se tosiasia, että kuten muissakin ryhmissä, monissa kysymyksissä on vähän erilaisia näkemyksiä”, Halla-aho sanoo.

”Olin huomaavinani, että EPP:n ryhmään valittiin Berlusconi uudelleen, ja hänhän on tunnettu Putinin ystävä, joka on suhtautunut hyvin kriittisesti kaikenlaisiin pakotetoimiin. Tämä ei ole mitenkään yhtä ryhmää koskettava ilmiö.”

Nouseeko Halla-aho ulkoasiainvaliokunnan johtoon?

Kun Laura Huhtasaari lähtee vastavalittuna europarlamentaarikkona Brysseliin heinäkuussa, palaa Jussi Halla-aho paluupostissa eduskuntaan ottamaan vastaan kansanedustajan työt. Samalla perussuomalaisilla jää täytettäväksi eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan paikka.

Onko aikomuksesi ryhtyä ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi, Jussi Halla-aho?

”Me keskustelemme parhaillaan valiokuntapaikkojen jakamisesta ja varmasti sitten tiedotamme kun on tiedotettavaa”, Halla-aho sanoo.

Onko tavoitteesi kuitenkin olla tuon valiokunnan puheenjohtaja?

”Me varmasti tiedotamme sitten kun on tiedotettavaa.”

Onko mahdollista, että muut puolueet asettuisivat vastahankaan, jos puolueenne eduskuntaryhmä teitä tehtävään ehdottaa?

”Tällaiset kysymykset kannattaa tietysti esittää niille muille puolueille”, Halla-aho kuittaa.

Halla-aho johti eduskunnan hallintovaliokuntaa vuosina 2011–12, mutta joutui silloin jättämään tehtävän kesken kaiken arvosteltuaan Korkeinta oikeutta blogikirjoituksesta saamastaan sakkotuomiosta.

LUE MYÖS:

Synkkä ennustus särkyi: Kaaos vältetään – Jussi Halla-ahon ja EU-kriitikkojen aalto vaimeni

Vanha valta murtuu, vihreille ennennäkemätön voitto: Vääntö huippupestistä alkoi heti

Yksi asia voi estää Matteo Salvinin kaavaileman yhteenliittymän – ”Esimerkiksi perussuomalaiset on paljon kriittisempi”