Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho pitää erikoisena kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon hänelle lähettämää julkista viestiä. Halla-aho kommentoi Orpon lausuntoa väkivallan lietsomisesta Ylen Ykkösaamu-ohjelmassa torstaina.

LUE MYÖS: Petteri Orpolta suora viesti Jussi Halla-aholle: ”Suomen suosituin puolue – se tuo vastuun”

Orpo kehotti tällä viikolla pitämässään puheessa Halla-ahoa muistamaan, että puolueen suuri kannatus tuo mukanaan myös vastuun suomalaisen demokratian ja järjestäytyneen yhteiskunnan puolustamisesta.

”Toivon todella, että hän ei anna Perussuomalaisten riveissä tilaa kasvaa sellaiselle ajattelulle, jossa väkivallan lietsominen on sulka hattuun”, Orpo viestitti Halla-aholle viitaten perussuomalaisten kansanedustajan Ano Turtiaisen puheisiin.

Turtiainen julisti vuonna 2015, että Suomen Punainen Risti on ”pahin vihollisemme” ja kannusti jatkamaan ”eliminointitehtäviä” SPR:n ”pääpaikkoihin”. Tuolloin SPR:n vastaanottokeskuksiin oli tehty tuhopoltto- ja sabotaasi-iskuja. Turtiainen sai tuomion julkisesta kehottamisesta rikokseen, ja kansanedustajaksi noustuaan hän lausui, ettei tuomio ole ongelma vaan ”tässä porukassa tämä tuomio on vain sulka hattuun”.

Halla-aho pitää silti Orpon huomautusta perusteettomana.

”Tämä on aika hullu väite, en tiedä mitä hän sillä tarkoittaa”, Halla-aho sanoi radiolähetyksessä.

”En muista, että meidän riveistä olisi väkivaltaa lietsottu.”

Halla-aho pitää surkeana, ”jos noinkin suuren puolueen puheenjohtaja ei keksi tärkeämpää puhuttavaa kuin vahtia yksittäisten perussuomalaisten puheita”.

Orpo ilmaisi puheessaan kaikesta huolimatta, että yhteistyö oppositiokumppanin kanssa on mahdollista. Halla-aho sanoi Ylellä, että puolueilla on sekä paljon yhteistä potentiaalista kannattajakuntaa että yhteisiä näkemyksiä.

”Me olemme markkinatalousmyönteinen puolue. Ehkä kuitenkin [kokoomusta] enemmän ajattelemme yhteiskunnan kokonaisetua ja sosiaalista vastuuta ja sitä, että pidetään kaikki mukana, eikä toteuteta politiikkaa, joka johtaa luokkayhteiskunnan vahvistamiseen – tämä on mielestäni kokoomuksen keskeinen ongelma”, Halla-aho pohti oppositiopuolueiden eroja.

Halla-aho linjasi, että perussuomalaisilla on paljon yhteistä myös muiden perinteisten suurten puolueiden kanssa, ja yhteistyöhön ollaan valmiita aina kun sillä voidaan edistää perussuomalaisille tärkeitä kysymyksiä. Oppositiossa PS aikoo kuitenkin ajaa omia linjauksiaan ”täysin riippumatta siitä, mitä kokoomus tekee”, Halla-aho linjasi.

LUE MYÖS:

Professorit: Sanna Marinin idea 6 h -työpäivistä ”aika järkevä” – Nykykeskustelu työajasta ”vähän dorkaa”

Jussi Halla-aho: ”Härskiä politikointia” – Perussuomalaiset estäisi kansanedustajan syytesuojan murtamisen

Professori: ”Jos perussuomalaiset estävät Mäenpään teon arvioinnin tuomioistuimessa, PS osoittaa olevansa rasistinen puolue”

Ryöpytetty rikoskomisario luuli eronneensa vihreiden luottamustehtävästä – Espoo myöntää: ”Meidän munaus”