Keskustelu kansallismielisten oikeistopopulistien Venäjä-yhteyksistä jatkui tänään tiistaina Helsingin Sanomien eurovaalitentissä. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho toisti aiemmat lausuntonsa siitä, että perussuomalaisten Venäjä-linja on ollut tiukka johdonmukaisesti.

Lisäksi Halla-aho nosti esiin muiden poliitikkojen kantoja viisumivapauteen Venäjän kanssa.

LUE MYÖS: Varoitus koko Euroopalle: Matteo Salvini harkitsee temppua, josta seuraisi iso rytinä

”Kokoomus oli innokkaasti kannattamassa viisumivapautta Venäjän kanssa aina Ukrainan kriisin puhkeamiseen asti”, Halla-aho sanoi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tarttui tähän.

”Tämä Halla-ahon viisumiviittaus ei pidä paikkaansa. Kokoomus ei ole kannattanut viisumivapautta Venäjän kanssa. Joku kokoomuslainen toimija on näin voinut sanoa, mutta kokoomuksen linja se ei ole ollut milloinkaan”, Orpo sanoi.

Alma Median eurovaalikone nyt auki – Etsi meppiehdokkaasi Uuden Suomen sivuilla

Halla-aho tarkensi tämän jälkeen väitettään.

”En tiedä, oletko kuullut sellaisesta kokoomuspoliitikosta kuin Alexander Stubb, mutta hän vaati hyvin äänekkäästi viisumivapauden kiirehtimistä Venäjän kanssa. Sitten on Paavo Lipponen demareista, ja Antti Rinne itse asiassa vielä maaliskuussa 2014 vaati viisumivapautta Venäjän kanssa, kun Ukrainassa jo tapahtui.”

LUE MYÖS: ”Se ei ole isänmaallista, Jussi” – Halla-aho ja Orpo väittelivät perussuomalaisten yhteyksistä Ylellä

Ulkoministerikautenaan Stubb sanoi esimerkiksi vuonna 2008, että Suomen pitäisi muuttaa jarruttelevaa suhtautumista viisumivapauteen.

Vuonna 2016 silloinen valtiovarainministeri Stubb sanoi sen sijaan näin puheessaan Hämeenlinnan Paasikivi-seurassa:

”Olin itse yksi niistä, jotka pitkään uskoivat Euroopan ja Venäjän lähentyvän hyvässä hengessä. Puhuin paljon Venäjän viisumivapauden puolesta. Muistan eräänkin pitkän illan ulkoministerikollega Sergei Lavrovin kanssa vuonna 2010, kun katsoimme yhdessä jalkapalloa ja paransimme maailmaa. Mutta sitten tulivat Krimin laiton miehitys ja Itä-Ukrainan sotatoimet. Voimapolitiikka palasi vahvasti Venäjän keinovalikoimaan. Edes kansainvälinen oikeus ei Venäjää näytä pidättelevän. Oikeastaan kehitys alkoi jo Georgian sodasta vuonna 2008.”

Antti Rinne puolestaan esitti vuonna 2014 Kalevan mukaan viisumivapautta Venäjän kanssa. Tuolloin Rinne vasta pyrki sdp:n puheenjohtajaksi.

LUE MYÖS: Kotro-kohu ei yllätä: PS ja keskusta Venäjä-myönteisimpiä vaalikoneessa

LUE ARKISTOJUTTU VIISUMIKESKUSTELUSTA VIIME EUROVAALIEN ALLA: Näin Venäjä jakaa suomalaiset – Rahaa ja rikollisia Suomeen