Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho arvioi Ylen Brysselin kone -ohjelmassa, ettei pidä Suomen eroa EU:sta realistisena. Hän kuitenkin korostaa jatkavansa EU:n kritisointia.

Kovana EU-kriitikkona tunnetun Halla-ahon arviota voi pitää yllättävänä. Jo Timo Soinin perussuomalaiset oli EU-kriittinen, mutta Halla-ahon johtamana kritiikki on syventynyt. Toisaalta perussuomalaiset ei ole virallisesti esittänyt Suomen eroa EU:sta.

Viime vuonna Halla-ahon vastaehdokas, nykyinen Eurooppa-ministeri Sampo Terho väläytteli puheenjohtajakisassa kansanäänestystä EU-erosta ja totesi, että pitkällä aikavälillä paluu omaan valuuttaan Suomessa näyttää jopa todennäköiseltä. Lue lisää:

Halla-aho sanoi Ylellä keskiviikkona, että vuosi 2015 osoitti monille jäsenmaille, miten kädetön EU on hoitamaan jäsenmaita uhkaavia ongelmia. Halla-ahon mukaan tämä tavallaan pakotti monet jäsenmaat tekemään omia kansallisia ratkaisuja, mikä johti poliittiseen mullistukseen.

–Vuonna 2015 olin itse EU:n kehityksen suhteen paljon pessimistisempi kuin tänä päivänä, koska silloin EU:ssa oli selkeästi ainoastaan yksi koulukunta. Se oli se, joka meni kohti syvempää integraatiota, Halla-aho sanoi radio-ohjelmassa.

–Nyt meillä on syntynyt selkeä kriittinen koulukunta myös sinne EU:n sisälle. Tämä antaisi myös Suomelle muitakin mahdollisuuksia edistää kansallista etuaan kuin erota EU:sta, joka ei ole realistinen vaihtoehto.

Halla-aho perusteli näkemystään sillä, että suurin osa suomalaisista ei kannata EU:sta eroamista. Hän sanoi ymmärtävänsä sen oikein hyvin, koska osaksi EU:ta mielletyt asiat tarjoavat monen mielestä käytännön etuja, kuten vapaa liikkuvuus ja yhteiset työmarkkinat. Hänen mielestään ihmisille on vaikea selittää, miksi EU kannattaisi jättää.

Toisaalta Halla-aho luonnehtii EU:ta turvallisuuspoliittiseksi kysymykseksi, sillä ”Suomi ei uskalla liittyä Natoon”, joten EU on vähän kuin ”köyhän miehen” turvallisuusratkaisu. Lisäksi sitä voidaan Halla-ahon mielestä pitää todisteena siitä, että ”olemme osa länttä, emmekä Venäjän etupiirissä”.

–Syyt ovat moninaisia, mutta EU:sta eroaminen ei ole realismia minun mielestäni.

Halla-ahon mukaan hänen näkemyksensä voidaan tiivistää niin, että jos hän itse saisi päättää, EU:sta erottaisiin, mutta ratkaisu ei ole realistinen kansan tahtotilan takia.

–Kyllä minä aion siis jatkaa EU:n kriittistä arviointia, enkä mitenkään salaa sitä, että minun mielestäni olisi Suomen pitkän tähtäyksen strateginen etu erota Euroopan unionista.