Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoo olevansa vilpittömästi helpottunut puolueen presidenttiehdokas Laura Huhtasaaren tuloksesta.

Presidentinvaalit ovat ensimmäiset vaalit Halla-ahon johtamille perussuomalaisille. Perussuomalaisten puolue koki varsinaisen myllerryksen viime kesänä, kun puoluekokouksen jälkimainingeissa entinen puheenjohtaja Timo Soini sekä Halla-ahon vastaehdokas puheenjohtajavaalissa Sampo Terho lähtivät muiden mukana perustamaan uutta puoluetta.

–On ihan vilpittömästi helpottunut [tunnelma], Halla-aho sanoo Uudelle Suomelle.

–Oikeastaan keneltä tahansa perussuomalaisten toimijalta saisi tällä hetkellä samanlaisen vastauksen siihen, että tällä omalla ehdokkaalla on ollut valtava eheyttävä ja yhteen hitsaava vaikutus puolueorganisaatiossa. En uskalla edes kuvitella, missä me olisimme puolueena, jos tätä projektia ja yhteistä hiiltä ei olisi ollut, mihin puhaltaa.

Kuusi vuotta sitten käydyissä presidentinvaaleissa silloin puolueen puheenjohtajana toiminut Timo Soini sai runsaan 9 prosentin äänisaaliin. Halla-ahoa ei huoleta, että Huhtasaaren kannatus on nyt runsaan 6 prosentin luokkaa.

–Tätäkin voi lähestyä niin, että viimeksi perussuomalaisten presidentinvaaliehdokas sai alle puolet perussuomalaisten silloisesta kannatuksesta. Nyt Laura Huhtasaaren saama tulos on selvästi lähempänä puolueen kannatusta. Selkeästi suurempi osa perussuomalaisista kokee puolueen ehdokkaan omakseen, Halla-aho sanoo.

–Täytyy toisaalta tuloksia arvioitaessa katsoa sitä, että Huhtasaari sai enemmän ääniä kuin vasemmisto yhteensä. Ihmiset eivät äänestä vaaleissa pelkästään yksittäisten poliittisten kysymysten mukaan. Esimerkiksi ainoa avoimesti Nato-myönteinen ehdokas sai 1,5 prosentin kannatuksen. Sehän ei tietenkään vastaa Nato-kannatusta Suomessa.

LUE MYÖS:

”Ystävysten” kädenpuristus – presidenttiehdokkaiden kujanjuoksu Säätytalolla oli kiusallista seurattavaa

Sauli Niinistö täysin ylivoimainen ennakkoäänissä – toisena Haavisto

Näkökulma: Sauli Niinistö menee jatkokaudelle

Paavo Väyrynen myönsi heti: Toista kierrosta ei tule

Väyrynen rökittämässä Matti Vanhasen – keskustan puoluetoimistolla vaietaan