Kuva: Lauri Olander

Työpaikkojen kahvikeskusteluja on hallinnut viime päivinä al-Holin leiri. En kuitenkaan kirjoita al-Holista muuta kuin sen, että Sanna Marinin (sd) hallituksen julkistama linjaus on lasten etujen mukainen ja hyvä niin.

Al-Holin alle on hautautunut monta isoa aihetta, esimerkiksi Talouselämän juttu (44/2019) perussuomalaisten puheenjohtajasta Jussi Halla- ahosta, joka kertoo siinä talouslinjansa.

Aiheen pitäisi kiinnostaa kaikkia taloudesta ja politiikasta kiinnostuneita, koska Halla-aho on joukkoineen onnistunut lietsomaan sellaisen hurmoksen, että kyseessä saattaa olla jopa Suomen tuleva pääministeri.

Perussuomalainen talousnäkymä on nostettu Talouselämässä oivallisesti esiin puolueen vaihtoehtobudjetin kautta. Se onkin varsin poikkitieteellinen vaihtoehtobudjetti; itse sitä selatessani törmäsin heti ensimmäisessä varsinaisessa luvussa esimerkiksi Seksuaalirikokset kansalaisuuksittain 2017 -grafiikkaan. Mutta sitten asian pihviin.

Perussuomalainen talousnäkemys lähtee liikkeelle humanitaarisen maahanmuuton kritiikistä. Vaihtoehtobudjetissa viitataan puolueen lähipiirissä tehtyyn tarkasteluun, jossa lähtöoletukset viittaavat enemmän poliittiseen matematiikkaan kuin oikeaan, puolueettomaan tutkimukseen.

”Maahanmuuttajien määrä on puhdas arvaus.”

Perussuomalaiset saavat omalla matematiikallaan tarkoituksiinsa sopivan tasaluvun humanitaarisen maahanmuuton kuluista: yksi miljardi euroa per vuosi. Se syntyy, kun 50 000 humanitaarista maahanmuuttajaa kerrotaan 20 000 eurolla.

Neljässä vuodessa saapuva maahanmuuttajien määrä on puhdas arvaus, eikä omaperäisesti laskettu henkilökustannuskaan paljoa siitä poikkea. Mainitusta 20 000 eurosta neljännes selittyy niin, että ”Irakissa ja Somaliassa syntyneiden henkilöiden työnantajilta saatavat maksut ovat noin 4 500 euroa / vuosi pienemmät kuin keskimäärin”. Loppu on ”maksettujen verojen ja vastaanotettujen palvelujen ja tulonsiirtojen” erotusta.

Maahanmuuttofaktoista perillä oleva erityisasiantuntija Antti Kaihovaara työ- ja elinkeinoministeriöstä tyrmää luvut ja viittaa ansiokkaaseen Talouselämän juttuun. ”Jutusta käy hyvin ilmi, että nämä laskelmat ovat täysin hatusta vedettyjä”, Kaihovaara kirjoitti Twitterissä. Hän ei esimerkiksi oikein ymmärrä työnantajilta saatavan pienemmän sosiaalivakuutusmaksun sisällyttämistä laskelmiin maahanmuuton kuluista.

Näin poliittiset taikurit vetävät kaneja hatuistaan. Moni asioita seuraavakin haksahtaa puhumaan uskottavan näköiseen kaapuun leivotuista miljardiluvuista tosiasioina.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

LUE MYÖS: