Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi hallitusneuvotteluja suorin sanoin puheessaan perussuomalaisten puoluevaltuustossa lauantaina. Hän kertoi perussuomalaisten lähteneen keskusteluihin vakavalla ja rakentavalla asenteella.

”Luonnollisesti oli selvää, että demareiden valmiudet tehdä yhteistyötä kanssamme olivat heikot, jopa olemattomat. Meidän osaltamme tunnustelut olivatkin todennäköisesti lähinnä taktista teatteria. (Antti) Rinne halusi ennen kaikkea luoda kokoomuksen ja keskustan suuntaan mielikuvaa siitä, että muitakin vaihtoehtoja on, jos nämä puolueet eivät jousta riittävästi.”

Hallitukseen osallistuminen on Halla-ahon mukaan kiinni muiden puolueiden yhteistyöhaluista, ei siitä, mikä puolue on suurin.

”Toivon muiden puolueiden viimeistään nyt ymmärtävän, että perussuomalaiset eivät ole tilapäinen häiriö, joka menee pois, kun riittävän kauan odotetaan. Me emme ole pelkkä muiden epäonnistumisista elävä protestipuolue, kuten monet näyttävät uskovan. Ihmiset äänestävät meitä, koska he jakavat meidän ajattelutapamme ja arvomaailmamme”, hän totesi.

Halla-aho arvioi, että Suomi on saamassa ennennäkemättömän punaisen hallituksen.

”Kyse ei ole pelkästään siitä, mitkä puolueet ovat mukana, vaan myös siitä, että niin demarit, vasemmisto kuin vihreät ja rkp ovat tietyssä mielessä radikalisoituneet ja siirtyneet vasemmalle. Niistä kaikista on tullut voimakkaasti identiteettipuolueita. Perinteiset teemat kuten työväestön asema ja ympäristö ovat tehneet tilaa muodikkaille teemoille kuten fanaattisille maahanmuuttonäkemyksille, intersektionaaliselle feminismille ja yleiselle todellisuuskriittisyydelle. Keskusta on konservatiivisempi, mutta Sipilän kauden jälkeen sielläkin on voimakasta sisäistä painetta siirtyä vasemmistolaisempaan politiikkaan”, hän analysoi.

Halla-aho myönsi, että perussuomalaiset ovat ”hiukan pettyneitä” kokoomuksen ja keskustan haluttomuuteen tehdä yhteistyötä puolueen kanssa. Hänen mukaansa kyseessä on eristämispolitiikka.

”Todennäköisenä tuloksena on punavihreiden dominoima hallitus maassa, jonka eduskunnassa on vahva ei-sosialistinen enemmistö. Meidän täytyy muistaa ja muistuttaa äänestäjiämme, että juuri tämä on eristämispolitiikan tavoite. Muut puolueet haluavat, että perussuomalaisten kannattajat turhautuvat äänestämiseen ja jäävät seuraavalla kerralla kotiin. Vastaavasti eristämispolitiikka loppuu vain, jos muut puolueet näkevät, että kannattajamme äänestävät meitä vaaleista toiseen.”

Lue myös:

Kokoomuspomo sanoo nyt suoraan: Hallitusohjelma voisi syntyä perussuomalaisten kanssa

Tähän kuvaan perussuomalaiset nyt vetoaa - Professori: ”Keskellä kulkee Suomen herravihalinja”