Britannian konservatiivipuolueella on henkilötason ongelmia, kun puolue pohtii ryhmäkumppaneita Euroopan parlamenttiin. Toinen on vaalivoittaja Tanskan kansanpuolueen europarlamentaarikko Morten Messerschmidt ja toinen Jussi Halla-aho (ps.).

Nämä henkilöt mainitsee brittilehti Financial Timesin Brysselin kirjeenvaihtaja Alex Barker blogissaan erikseen.

Messerschmidt ja Halla-aho ovat molemmat saaneet tuomion. Ensimmäinen sai sen FT:n mukaan vuonna 2002 rotuvihan lietsomisesta, jälkimmäinen vuonna 2012 kirjoittelustaan islamiin ja somalialaisiin liittyen.

- Hän sanoi jotain profeetta Muhammedista, mitä emme tohdi toistaa perheblogissa, Barker kirjoittaa Halla-ahosta.

Korkein oikeus (KKO) tuomitsi kaksi vuotta sitten kansanedustaja Jussi Halla-ahon sakkorangaistukseen islaminuskoa loukanneesta ja kansanryhmää halventaneesta blogikirjoittelusta. Tuomio tuli uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on tuonut esiin puolueen halun päästä samaan ECR-ryhmään Britannian konservatiivipuolueen kanssa. Nyt puolue on EU-eroa tavoittelevan brittipuolue Ukipin kanssa samassa EFD-ryhmässä, joka on sille toinen päävaihtoehto ja jonka kanssa se edelleen saattaa jatkaa samassa ryhmässä.

Ranskan vaalivoittaja, Marine Le Penin johtama laitaoikeistolainen Front National ei ole Soinille mieleen.

Oikeistopopulistinen Tanskan kansanpuolue oli sunnuntain suuri vaalivoittaja saatuaan neljä Tanskan 13 meppipaikasta. Perussuomalaiset sai Brysseliin kaksi edustajaa Suomen 13:sta, Halla-ahon ja siellä jo olleen Sampo Terhon.