Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) haluaisi rauhoittaa keskustelun Suomen uusien hävittäjien määrästä ja tyypistä. Suomen tarve nimenomaan 64 hävittäjälle on herättänyt keskustelua tällä viikolla.

Kansanedustaja Markku Pakkanen (kesk) nosti asian esiin eduskunnassa tiistaina. Pakkanen piti tärkeänä, että ”ei missään nimessä tässä vaiheessa alettaisi keskustella hävittäjistä, sen enempää lukumääristä kuin rahoistakaan, vaan säilytettäisiin tämä hyvä parlamentaarinen yhteistyö hankinnan yksimielisyydestä ja jätetään seuraavalle hallituskaudelle sitten ne päätökset, mitkä sinne hallituskaudelle kuuluvat ja on sovittu”. Hän kysyi ministerin näkemystä asiasta.

”On turha tässä vaiheessa spekuloida HX-hankkeella ja etenkin koneiden määrällä, puhumattakaan valittavasta konetyypistä. Se voi vaarantaa koko prosessin, voimme vain katsoa, mitä Kanadassa tapahtui”, Niinistö vastasi todeten olevansa samaa mieltä Pakkasen kanssa.

”Mutta sen voin kyllä sanoa, että lukumäärä 64 konetta on linjattu puolustusselonteossa ja päätetty talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa ja näen asian niin, että siitä lukumäärästä emme voi tinkiä.”

Epäselväksi jäi, mihin tapahtumiin Kanadassa puolustusministeri viittasi, mutta maan suunnitelmat hävittäjähankinnoista ovat olleet vaikeuksissa muun muassa Kanadan ja Yhdysvaltain kauppakiistojen vuoksi – ja maan pääministeri Justin Trudeau on hämmentänyt soppaa ilmoittamalla, että Lockheed Martinin F-35-hävittäjä ei toimi. Kanada on myös velvoittanut hävittäjäkisaan ilmoittautuneet yhtiöt poikkeuksellisella tavalla pidättäytymään kommentoinnista medialle.

Hän painotti vielä myöhemmin keskustelussa, että nykyisten 64 Hornet-hävittäjän ”suorituskyvyn korvaaminen täysimääräisenä tarkoittaa vähintään 64:ää hävittäjää”.

LUE LISÄÄ:

Kenraali Puranen: Tämän takia Suomi tarvitsee juuri 64 hävittäjää

Suomen hävittäjähankinta: ”Entä jos ostettaisiin vain 47? Tämä ei ollut vitsi”

Puolustusministeri Niinistöltä tylytys VU:ssa: ”Professori tekee itsestään pellen” hävittäjäväitteellä