Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) on tutkija Charly Salonius-Pasternakin kanssa samaa mieltä siitä, että Afganistanin tilanteesta puhutaan Suomessa kaunistellen.

Lisäksi Niinistön mukaan Afganistanista palaaville "kriisinhallintaveteraaneille" tarvittaisiin Suomessakin oma kuntoutusohjelma.

– Suomessa varmaan elää käsitys, että Afganistanissa ollaan rauhanturvaoperaatiossa, mutta käyttäisin itse käsitettä kriisinhallintasota, Niinistö sanoo.

Salonius-Pasternak sanoi Uuden Suomen haastattelussa, että Suomi on Afganistanissa sodan aktiivinen osapuoli, vaikka viranomaiset välttävätkin sodasta puhumista.

Myös Niinistön mukaan Suomi on sodan osapuoli.

- Se ei todellakaan ole perinteistä rauhanturvaamista sinibaretti päässä, Niinistö sanoo.

Niinistö on aiemminkin kritisoinut Afganistanin-operaatiota ja kertonut, että hänen mielestään Suomen pitäisi hallitusti vetäytyä Afganistanista kokonaan.

Salonius-Pasternakin mukaan Afganistanin operaation kannatus voisi laskea kansalaisten ja kansanedustajien parissa, jos asioista puhuttaisiin oikeilla nimillä.

– Jos olisi laajempi ymmärrys tilanteesta siellä, operaation kannatus varmasti laskisi, Niinistö sanoo.

Koska tilannetta ei pidetä sotana, myöskään Afganistanista palaavia sotilaita ei pidetä veteraaneina. Salonius-Pasternakin mukaan ulkomaankomennuksilta palaavat sotilaat ovat sen takia käytännössä heitteillä, eivätkä saa korvausta esimerkiksi psyykkisestä kuntoutuksesta, mikäli sellaista tarvitsisivat.

- Siinä ollaan oikeilla jäljillä, että tarvitsemme kriisinhallintaveteraanien ohjelman, Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan mallia voisi ottaa Pohjoismaista. Uusi Suomi haastatteli aiemmin ruotsalaista ulkomaantehtävistä palannutta Jontania, joka kertoi Ruotsin ulkomaankomennuksilta palaaville sotilaille tarjoamista palveluista. Ruotsissa kaikki kansainvälisistä tehtävistä palaavat sotilaat käyvät muun muassa psykologin vastaanotolla.

Niinistön mukaan myös Tanskassa, jolla on pidempi historia kansainvälisistä kriisinhallintatehtävistä, on kriisinhallintaveteraaneille tarkoitettu ohjelma.

- Sellaista ohjelmaa tarvitaan, ja mallia voidaan ottaa esimerkiksi Tanskasta. Heillä on Afganistanista palaaville kriisinhallintaveteraaneille kuntoutusohjelma, Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan puolustusministeriö ja ministeri Carl Haglund (r.) ovat suhtautuneet ohjelman perustamiseen suopeasti.

- Tilanne pitäisi ymmärtää myös sosiaali- ja terveysministeriössä, Niinistö sanoo.