Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) sanoo, ettei hänen ehdotuksensa naisten vapaaehtoinen varusmiespalveluksen jäädyttämisesta joksikin aikaa ole mies-/naiskysymys,

–Ehdotus on odotetusti herättänyt kiivasta keskustelua ja joku on ehkä mielensä pahoittanutkin. Turhaan, sillä tämä ei ole mies/nais-kysymys vaan herätyshuuto maanpuolustuksen määrärahojen puolesta, Niinistö kommentoi Puheenvuoron blogissaan .

Ministeri muisuttaa, että huhtikuussa hallituksen kehysriihessä päätetty säästövaatimus puolustusministeriön hallinnonalalle on vuonna 2020 noin viisi miljoonaa euroa, seuraavana vuonna 10, nousten vuosikymmenen lopulla 50 miljoonaan.

–Tähän päälle tulevat vielä Senaatti-kiinteistöjen nousevat vuokrat puhumattakaan muista kustannuspaineista, kuten puolustusmateriaalin kallistumisesta. Ikävä tosiasia on, että tällaisella kohtuuttomalla säästöpolitiikalla Suomen maanpuolustuksen uskottavuus 2020-luvulla vaarannetaan, hän toteaa.

Niinistö huomauttaa myös, että turvallisuusympäristö on muuttunut viimeistään Krimin valtauksen 2014 jälkeen.

–Puolustusvoimissa mennään nyt valmius edellä ja valmius maksaa. Näin ollen leikkausten tulee kohdistua asioihin, jotka eivät ole maanpuolustuksen kannalta aivan välttämättömiä.

Puolustusministerin mukaan keskeisempää olisi kiinnittää huomiota esimerkiksi Senaatti-kiinteistöjen ”yhä pahenevaan rahastukseen”.

–Mittani Senaatin kanssa on täynnä. Senaatti-kiinteistöt pilkkomalla ja siirtämällä puolustushallinnon käytössä olevat rakennukset takaisin omaan omistukseen olisi mahdollista puuttua puolustushallintoa kohtuuttomalla tavalla kuormittaviin, alati kasvaviin vuokramenoihin puhumattakaan muista Senaatin aiheuttamista hankaluuksista.

Niinistö varoittaa, että säästöpaine voi johtaa seurauksiin, ”jotka eivät ole kenellekään mieleen”.

Opettaja, kirjailija Arno Kotro ehdottaa Niinistän blogista syntyneessä keskustelussa, että puolustusvoimat voisi säästää antamalla nykyistä helpommin vapautuksen kaikesta palveluksesta sellaisille miehille, jotka eivät ole motivoituneita.

–Ei ole järkeä estää motivoituneiden naisten armeijaanpääsyä. Sen sijaan mainio tapa säästää olisi se, että annetaan nykyistä helpommin vapautus kaikesta palveluksesta sellaisille miehille, jotka eivät ole motivoituneita. On kallista ja turhaa roikottaa heitä systeemissä mukana. Ja palvelukseen astuneille miehille pitää säätää naisten tavoin 45 vuorokauden katumusaika, jonka kuluessa palveluksen saa keskeyttää seuraamuksitta. Miksi ihmeessä tuonkin oikeuden pitää olla sidonnainen sukupuoleen, hän kysyy.

Lue myös:

Puolustusministeri Jussi Niinistö saa karua palautetta – ”Talvisotafantasioita”

LM: Puolustusministeri sulkisi naiset armeijasta määräajaksi – ”Säästöjä on kerättävä”