Jalkaväkimiinojen tilalle haetaan korvaavia ”pelotevaikutusta” jo tämän vuoden aikana, hallituksen puolustusselonteossa kerrotaan.

–Tämä jalkaväkimiinojen suorituskyvyn korvaamisprosessi on monivaiheinen ja pitkä, yli vuosikymmenen kestänyt projekti, johon alkuvaiheessa sisältyi muun muassa panssarimiinojen modernisointia, erilaisia sensorilaitteita, viuhkamiinan muuttaminen viuhkapanokseksi ja viime vaiheessa on saatu lennokkeja, puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) sanoi tiedotustilaisuudessa hetki sitten.

–Näillä kaikilla on saatu erilaisia vaikutuksia mutta sinällään ei ole pystytty korvaamaan jalkaväkimiinojen myötä poistunutta aluevaikutusta ja miinakauhua, hän lisäsi.

Hän kertoi, että tarkoitus olisi löytää sellainen vaihtoehto jalkaväkimiinalle, jonka täyttäisi Iowan sopimuksen vaatimukset, eli ei olisi ”niin sanottu tyhmä miina vaan kaukolaukaistavissa”.

–Sitä kautta saataisiin pelotevaikutusta, miinakauhua ja aluevaikutusta takaisin, mikä tässä korvaamisjärjestelmässä muuten jäänyt puuttumaan. Tämän vuoden aikana tästä on mahdollista tiedottaa enemmänkin. Tämä on siinä vaiheessa vielä, että emme ole päässeet koelaukaisemaan, mutta sekin hetki koittaa, Niinistö sanoi.

Ottawan sopimus astui Suomen osalta voimaan vuonna 2012 ja Suomi sitoutui hävittämään varastoissaan olleet reilut miljoona miinaa vuoden 2016 loppuun mennessä.

Lue myös: Suomi nostaa puolustusvalmiutta: "Maailma on valitettavasti mennyt sellaiseksi"