Oikeuskansleri Tuomas Pöysti on antanut toimitusministeristön puolustusministeri Jussi Niinistölle (sin) moitteet epäasiallisten ilmaisujen käyttämisestä.

Pöystin mukaan Niinistö käytti epäasiallista kieltä arvostellessaan valtiosääntöoikeuden asiantuntijoita blogissaan. Niinistön ei kuitenkaan ole syytä epäillä syyllistyneen sellaiseen rikokseen, josta häntä ministerinä voitaisiin syyttää. Oikeuskansleri ei siten nähnyt edellytyksiä käynnistää asiassa esitutkintaa.

Ministeri Niinistö kutsui blogikirjoituksessaan helmikuussa 2019 valtiosääntöoikeuden asiantuntijoita muun muassa ”perustuslakitalebaneiksi”. Niinistö myös käsitteli kriittisesti professorin motiiveja sekä tämän poliittista henkilöhistoriaa. Niinistön kirjoitus liittyi tiedustelulakien eduskuntakäsittelyyn.

LUE LISÄÄ: Ministeri Niinistöltä rajut syytökset: ”Palkkio 670–1340 €/lausunto – perustuslakitalebanit saivat tahtonsa läpi”

”Ilmaisut osin epäasiallisia ja henkilöön käyviä”

”Oikeuskanslerin mukaan Niinistön käyttämät ilmaisut olivat osin epäasiallisia ja henkilöön käyviä. Niinistö olisi voinut esittää valtiosääntöasiantuntijoiden toimintaan kohdistuvan arvostelunsa tällaisiin ilmaisuihin turvautumatta”, kerrotaan oikeuskanslerinviraston tiedotteessa.

Oikeuskansleri painottaa, että ministerin on säilytettävä vakaus ja arvokkuus myös, kun hän esittää mielestään oikeutettua kritiikkiä.

”Ministerin velvollisuuksiin kuuluu pidättäytyä epäasiallisesta kielenkäytöstä virkatoimeensa liittyvässä yhteydessä. Ministerillä on oikeus sananvapauteen, mutta toisaalta hänen tulee ottaa huomioon myös toisten oikeus siihen ja mahdollisuus osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun.”

Oikeuskansleri arvioi asiaa laillisuusvalvonnallisen näkökulman lisäksi myös rikoslain kunnianloukkaussäännöksen valossa. Sen mukaan kunnianloukkauksena ei pidetä arvostelua, joka kohdistuu toisen menettelyyn tietyillä julkisen toiminnan alueilla ja joka ei selvästi ylitä hyväksyttävyyden rajoja.

Säännöksen perustelujen mukaan kärkevä ja halventavakin arvostelu on lähtökohtaisesti sallittua, kun se kohdistuu henkilön toimintaan eikä häneen henkilönä. Näin on varsinkin silloin, kun arvostelua esitetään yhteiskunnallisesti merkittävässä asiayhteydessä.

Jutusta poistettu sitaatti puolustusministerin blogista.

LUE MYÖS:

”Täysin sopimatonta käytöstä ministeriltä – samaa sarjaa kuin Sipilän kaiken maailman dosentit”

Neljän oppositiojohtajan kova viesti Juha Sipilälle: Ministeri Jussi Niinistön käytös ”kestämätöntä” – ”Pyrkii puuttumaan eduskunnan toimintaan”

Juha Sipilä ojentaa Jussi Niinistöä ”taleban”-puheista – ”Aletaan olla rajoilla”