Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) sai presidenttiehdokkailta kovaa ja laajaa kritiikkiä ”sooloilustaan” niin sanottujen suursotaharjoitusten alulle panemisessa. Istuva presidentti ja puolustusvoimien ylipäällikkö Sauli Niinistö vahvisti, että hänkään ei ollut tietoinen Niinistön aikeista, mutta muutoin hän oli puolustusministeriä kohtaan myötämielisempi kuin muut ehdokkaat.

Ehdokkaat pohtivat sotaharjoitusselkkausta maanantaina Paasikivi-Seuran vaalipaneelissa. Perussuomalaisten ehdokas Laura Huhtasaari totesi, että jonkin on pakko olla pielessä, jos maan presidentti lukee lehdestä Suomessa järjestettävistä massiivisista sotaharjoituksista. Puolustusministeri Niinistö yllätti muun muassa eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsenet ilmoittamalla harjoitusten järjestämisestä ja kutsumalla saman tien USA:n osallistumaan harjoituksiin.

– Ei tämä voi mennä tällä tavalla, sanoi vihreiden Pekka Haavisto omassa puheenvuorossaan.

– Minusta tämä on noloa ulos päin, sanoi puolestaan Tuula Haatainen (sd.), jonka mielestä suursotaharjoitus-termi edustaa pelotteluretoriikkaa.

Pekka Haavisto korosti, että hän ei ole periaatteessa sotaharjoitusten järjestämistä vastaan. Hän katsoo kuitenkin, että harjoitusten ja varautumisen ulkomaille lähettämän viestin tulee olla harkittu ja ulkopoliittisen johdon miettimä.

Kovinta arvostelua esitti Nils Torvalds (r.). Hän viittasi Britanniaan, jossa sooloilusta syytetty ministeri joutui eroamaan äskettäin, kun oli toiminut ilmoittamatta asiasta pääministerille.

– Se olisi ollut aiheellista tässäkin tapauksessa. Mutta ilmeisesti päätöksentekokyky tässä hallituksessa ei ole edes Englannin hallituksen tasolla, mikä on huono merkki, Torvalds väläytti.

Toiselle kaudelle pyrkivä istuva presidentti Sauli Niinistö kävi selkkauksen läpi omasta näkökulmastaan.

– Sen [harjoituksen] valmistelusta en todellakaan tiennyt, eikä siitä tiennyt kukaan muukaan, koska minkäänlaista valmistelua ei ole tehty, Niinistö sanoi.

Niinistön mukaan puolustusministeri tuli tällä kertaa ”vähän reippaammin esille”, mutta ”ei tässä kovin suurta vahinkoa ole tapahtunut”. Niinistö totesi, että puolustusministeri lienee kysellyt kollegoiltaan alustavasti halukkuutta osallistua harjoituksiin.

Jussi Niinistön (sin.) nopea toiminta niin sanotun suursotaharjoituksen edistämisessä yllätti jopa hallituskumppaneiden edustajat. Muun muassa kokoomuksen kansanedustaja, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva toi julki yllätyksensä kertoen, että aiheesta on toki keskusteltu, ”mutta tämä konkretia ainakin minut yllätti ja luulen, että aika monet muutkin meistä”. Ministeri Niinistö ennätti viime viikolla jo kutsua USA:n mukaan harjoituksiin tavatessaan maan puolustusministerin James Mattisin Helsingissä.

LUE LISÄÄ:

Ilkka Kanerva Ylellä: ”Ei tämä mikään Jussi Niinistön kotiteatteri voi olla”

Kiihdyttänyt kutsu lähti: USA Suomen pääsotaharjoitukseen?

Riita repesi – Nyt sotaharjoitusta kommentoi presidentti Niinistö: ”En kutsuisi suurharjoitukseksi”

Erkki Tuomioja ärähti Jussi Niinistölle: ”Meillä ei pidä hyväksyä sooloilua turvallisuuspolitiikan keskeisissä asioissa”

Tutkija: ”Suomen sotilaallinen liittoutumattomuus jäämässä taakse - eikä se tapahdu Nato-jäsenyyden kautta”