Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Saramo kertoo ärsyyntyvänsä, kun oikeisto-oppositio vertaa kotitalouksien velkaantumista julkiseen velkaantumiseen. Hän muistuttaa puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Paavo Arhinmäen kohua aiheuttaneesta lausunnosta, jonka mukaan valtiot eivät maksa velkojaan pois.

”Kun Paavo Arhinmäki totesi faktan, etteivät valtiot normaalisti maksa velkojaan pois, vaan ottavat niiden tilalle uutta lainaa, raivostuivat monet. Kerettiläistä! Tietenkään yksikään puolue Suomessa ei halua ottaa ylimääräistä velkaa. Jos velka kasvaa pysyvästi taloutta enemmän, tulee lopulta pää vetävän käteen. Ainakin jos lainan hankinnassa ollaan yksityisten pankkien armoilla”, Saramo kirjoittaa kolumnissaan Kansan Uutisissa.

Saramon mukaan monelta on jäänyt huomaamatta, että muualla velkaannutaan Suomea vauhdikkaammin: Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n arvion mukaan julkinen velka nousee globaalisti keskimäärin yli 100 prosenttiin kansantulosta.

”Keskuspankit ovat pitäneet finanssikapitalismia pystyssä massiivisilla osto-operaatioilla, minkä seurauksena saamme kiinteällä negatiivisella korolla lainaa jopa seuraavalle vuosikymmenelle. Meille siis maksetaan siitä hyvästä, että sijoitamme lasten ja nuorten kouluttamiseen sekä työllisyyden ylläpitoon elvyttämällä.

Olisi järjetöntä siirtyä vapaaehtoisesti lamaan ja suurtyöttömyyteen toimimalla kuten Romanian diktaattori Ceaușescu ja pyrkimällä ideologisista syistä maksamaan lainat pois.”

Twitterissä aiheesta syntyneessä keskustelussa Saramo huomauttaa, että julkisessa velkaantumisessa korko on kiinteä.

”Nyt kun markkinavelka vähenee ja otamme velkaa itseltämme, vähenee pelko markkinavaikutuksista entisestään. Hyvä tietysti velkaantua jatkossakin muita vähemmän, jolloin keskuspankkiriskiä ei ole.”