Talous, osaaminen ja ulkosuhteet. Näihin teemoihin liittyvät komissaarinsalkut kiinnostavat, Suomen komissaariehdokas Jutta Urpilainen kertoo Viikon vieras -haastattelussa, jonka näet jutun lopussa.

Suomen uusi pääministeri Antti Rinne (sd) nimitti kansanedustaja Jutta Urpilaisen (sd) Suomen komissaariehdokkaaksi syksyllä nimitettävään uuteen Euroopan komissioon.

Suomi on ollut Euroopan unionin jäsenmaa jo neljännesvuosisadan ajan. Kaikki kolme komissaaria ovat toistaiseksi olleet miehiä. Erkki Liikanen oli komissaarina 1995–2004, Olli Rehn 2004–2014 ja Jyrki Katainen 2014–2019.

LUE MYÖS: Antti Rinne Jutta Urpilaisen valinnasta: ”Eero Heinäluoma tiesi koko ajan”

”Se, että saan olla ensimmäinen suomalainen nainen tässä tehtävässä, antaa ylimääräisen positiivisen sykähdyksen”, Urpilainen sanoo Kauppalehden Viikon vieras -haastattelussa.

Urpilaisen mukaan Suomi lähtee jälleen hakemaan mahdollisimman painavaa salkkua. Taloussalkut ovat olleet Suomelle ominaisia. Entisenä valtiovarainministerinä myös Urpilainen nostaa talousasiat vahvuutenaan esiin. Myös osaamiseen ja ulkosuhteisiin liittyvät salkut kiinnostavat.

Urpilaisen mukaan uusi komissio voi saada myös uudistuneen salkkujaon. Muun muassa teknologian kehitys sekä ilmastonmuutos ja sen torjunnan kohoaminen prioriteettilistalla voivat tuoda muutoksia salkkujakoon.

”On monia sellaisia ajankohtaisia ilmiöitä ja haasteita, joihin saattaa tulla oma komissaarinsalkku. Tavoite on, että Suomen salkku olisi mahdollisimman painava.”

LUE LISÄÄ: Tässä ovat sdp:n ministerit – Antti Rinteen listalla todellinen yllättäjä

Urpilaisen ulkosuhdepainotuksen perusteella korkean ulkopoliittisen edustajan tehtävä olisi kenties merkittävin salkku, jota voi kuvitella. Myös kansainvälinen yhteistyö ja kehitysasiat, muuttoliike sekä kauppapolitiikka voisivat sopia tähän lokeroon.

Talouspuolella merkittävimmät salkut liittyvät euroon, työllisyyteen ja kasvuun, kilpailukykyyn sekä EU:n sisämarkkinoihin.

Osaamisen puolella salkkuja voisivat työvoiman osaamiseen, koulutukseen, tieteeseen ja tutkimukseen sekä innovaatioihin liittyvät tehtävät.

”Toivon, että minut muistetaan ennen kaikkea yhteistyökykyisenä ministerinä. Taustani kuuden puolueen koalitiohallituksen varapääministerinä on antanut tarpeellista kokemusta sovittaa yhteen näkemyksiä yli puoluerajojen.”

Jutta Urpilainen muistetaan kuitenkin myös vuoden 2011 väännöstä, joka liittyy Suomen niin sanottuihin Kreikan vakuuksiin.

”Toki ajoin ministerinä tiukasti Suomen hallituksen silloista linjaa. Komissaarin tehtävä on erilainen kuin kansallisen ministerin, jonka tehtävässä painottuvat oman maan asiat.”

Suomi oli ainoa maa, joka vaati ja sai Kreikan hätärahoituksen takausosuudelleen vakuuden. Vakuus turvasi osittain Suomen vastuut.

Jälkikäteen katsoen, minkä verran Kreikka-vakuuksista on koitunut Suomelle kustannuksia ja oliko vääntö taistelun arvoinen?

”Se taistelu pohjasi silloisen hallituksen Eurooppa-politiikan linjaan. Edustin hallituksen sekä eduskunnan vahvistamaa linjaa. Onnistuimme saamaan Kreikalta yli 900 miljoonaa euroa vakuuksia, jotka sitten sulkutilille sijoitettiin. Kustannukset, mitä siitä on koitunut ovat lähinnä näitä hallinnollisia kuluja, en pysty tarkkaa summaa sanomaan.”

LUE MYÖS: Jyrki Katainen hehkuttaa Jutta Urpilaista: ”Erittäin hyvä komissaariehdokas Suomelle”

Suomi maksaa vakuustilin hallinnoinnista palkkiota investointipankille ja sijoitustilin korkotuotto on jäänyt käytännössä olemattomaksi.

Ensimmäisen kolmen vuoden aikana kokonaiskulut olivat nousseet jo yli miljoonan euron. Näihin liittyi neuvotteluihin kuuluneet asianajotoimistopalvelut, joihin kului yli 600 000 euroa. Kokonaiskulu liikkuu tällä hetkellä todennäköisesti vajaassa kahdessa miljoonassa eurossa.

”Vakuus on toiminut ikään kuin vakuutuksena tilanteessa, jossa Kreikka ei maksaisi velkojaan. Onneksi Eurooppa on nyt toisenlaisessa tilanteessa”, Urpilainen sanoo.

Videolla Urpilainen kommentoi myös euroalueen tulevaisuutta, Italian tilannetta sekä Euroopan ja kansainvälisen politiikan tilannetta edessä olevan Suomen puheenjohtajuuskauden aikana.