Maanantaina Brysselissä käynnistyivät komissaariehdokkaiden kuulemiset. Ne jatkuvat koko viikon ja aina ensi viikon puoliväliin.

Suomen komissaari Jutta Urpilaisen kuuleminen Euroopan parlamentin kehitysvaliokunnassa alkaa tiistaina klo 10 Suomen aikaan. Kuuleminen kestää kolme tuntia ja sitä voi kuunnella täältä. Urpilaista esitetään kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavaksi komissaariksi, jonka keskeisenä tehtävänä on laatia EU:lle Afrikka-ohjelma.

Jo kaksi ehdokasta jäähylle

Maanantaina europarlamentaarikot tenttasivat kolmea komissaariehdokasta: Irlannin Phil Hogania, Bulgarian Mariya Gabrielia ja Slovakian Maroš Šefčovičia.

Hogan on ehdolla kauppakomissaariksi, Gabriel innovaatio- ja nuorisokomissaariksi ja Šefčovič instituutioiden välisistä suhteista ja ennakoinnista vastaavaksi komissaariksi.

Komissaarien nimittämiset eivät ole läpihuutojuttuja. Jo kaksi ehdokasta on hyllytetty: Romanian Rovana Plumb ja Unkarin László Trócsányi.

Maanantaina Euroopan parlamentin oikeudellisista asioista vastaava valiokunta hyllytti toiseen kertaan kaksi ehdokasta, koska heidän mielestään he eivät olleet ”kykeneviä toteuttamaan” tehtäviä, joihin heitä on ehdotettu, verkkolehti Politico kertoo.

Plumbin ongelmat johtuvat kahdesta yhteensä vajaan miljoonan euron lainasta, joista hän ei raportoinut europarlamentaarikoille.

Trocsanyia puolestaan syynätään muun muassa yhteyksistä hänen perustamaansa lakiyritykseen ja urakoihin, joita yritys on tehnyt Unkarin hallitukselle.

Käytännössä hyllyttäminen tarkoittaa, ettei Plumbin ja Trócsányi valintaprosessi etene eikä heitä kuulla valiokunnissa tällä viikolla.