Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) toivoo kansalaisilta ehdotuksia siitä, mitä julkishallinnon dataa voitaisiin avata seuraavaksi.

Urpilainen katsoo tuoreessa blogimerkinnässään, että avaimet Suomen talouskasvuun ovat pitkälti tuottavuutta lisäävän ICT-alan, eli tieto- ja viestintäteknologian alan käsissä.

– Taloudellisen kasvun elementit ovat pelkistettynä työn määrä ja tuottavuus. Suomessa väestörakenne rajoittaa tulevina vuosina työn määrän kasvua. Tämän vuoksi on entistä tärkeämpää löytää tuottavuutta lisääviä ratkaisuja, Urpilainen toteaa.

– Suurin osa kasvusta syntyy teknologian kehittämisestä. ICT on teknologioista yleiskäyttöisin. Siksi ICT:n parempi hyödyntäminen voi johtaa tuottavuushyppyihin kaikilla sektoreilla.

Urpilaisen mukaan valtio ja julkishallinto voi olla mukana edistämässä ICT-sektorin kasvua avaamalla julkisen hallinnon tuottamaa tietoa ja dataa.

– Kevään kehysriihessä käsitellään eri hallinnonalojen ehdotuksia seuraaviksi askeleiksi. Olisi hienoa, jos voisin tätä varten saada ihmisiltä ja yrityksiltä ehdotuksia ja ideoita siitä, minkä tietovarantojen avaaminen yleisölle seuraavaksi olisi tärkeintä ja hyödyllisintä koko Suomen kannalta, Urpilainen kirjoittaa blogissaan.