Sosialidemokraattinen puolue on tyrkkäämässä itsensä oppositioon, mikäli puolue pitää jääräpäisesti kiinni linjauksestaan Euroopan väliaikaisen vakausrahaston EVVR:n suhteen. Näin uskoo Ulkopoliittisen instituutin kokoomustaustainen johtaja Teija Tiilikainen.

Tiilikainen pitää SDP:n tavoitteen toteutumista käytännössä mahdottomana.

SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen linja ei ole horjunut: vaaliväittelystä toiseen Urpilainen toistaa puolueensa hyväksyvän väliaikaisen vakausrahaston takauksien kasvattamisen vain, jos siihen sisällytetään yksityisten sijoittajien ja rahoituslaitosten vastuu veloista.

Kokoomuksen ja keskustan mukaan sijoittajavastuuta ei ole tulossa EVVR:ään, mutta pysyvään vakausmekanismiin se sisältyy.

Tiilikaisen mielestä SDP:n täytyy joko pehmentää kantaansa hallitusneuvotteluissa tai jäädä oppositioon – tai, kolmantena vaihtoehtona, voittaa vaalit. Urpilaisen nykyinen linja tarkoittaa sitä, että kokoomuksen ja keskustan on melko mahdoton löytää yhteistä hallituslinjaa SDP:n kanssa.

Pienen mahdollisuuden änkyrä-SDP:n hallituspaikalle jättää Tiilikaisen mukaan keskustan epäselvä EVVR-linja.

–Ehkä keskustankaan lopullista kantaa ei vielä ole kuultu, hän spekuloi.

Tiilikaisen mielestä SDP:n tavoite olisi heikolla pohjalla jopa siinä tapauksessa, että puolue onnistuisi EU-kritiikillään kirimään suurimmaksi puolueeksi ja hallituksen muodostajaksi. Tällöin esteeksi kohoaisivat muut euromaat.

–Hyväksyisivätkö muut EU-maat sen, että Suomen osuus takauksista tai niiden korotuksista olisi pienempi kuin muiden? Pidän sitä epätodennäköisenä, sanoo Tiilikainen.

Näin Suomi estäisi EU:ta löytämästä sopua vakausrahastosta.

–Suomi voisi käytännössä tehdä unionista toimintakyvyttömän. Sitten pitää miettiä sitä, mikä riittää markkinoiden vakauttamiseen; jos vakausrahasto on liian pieni, se ei toimi tarkoituksensa mukaisesti, sanoo Tiilikainen.

Tiilikaisen mielestä väliaikaisesta vakausrahastosta on Suomessa tullut kohtuuttoman suuri kysymys, koska ”pysyvä mekanismi häämöttää jo”. Lisäksi Tiilikaisen mukaan on jopa mahdollista, että sopimukseen Portugalin hätälainoituksesta saataisiin mukaan Urpilaisen peräänkuuluttama sijoittajavastuu jossain muodossa.

–Se voisi olla mahdollista, vaikka sopimukseen ei olekaan kirjattu samalla tavalla rahoituslaitosten vastuuta, sanoo Tiilikainen.

Tiilikainen ihmettelee suomalaisten poliitikkojen luomaa vastakkainasettelua, jossa näkyy kaksi vaihtoehtoa: suomalaisten veronmaksajien rahojen syytäminen kriisimaille tai kyseisten maiden ajaminen velkasaneeraukseen.

–Nämä esitetään vaihtoehtoina, aivan kuin euromaan velkasaneerauksella ei olisi taloudellisia vaikutuksia Suomelle. Molemmilla on suuria taloudellisia seuraamuksia. Tämä on monimutkaisempi asia kuin suomalaisesta keskustelusta voisi päätellä, sanoo Tiilikainen.

Portugali ilmoitti eilen hakevansa EU:lta hätälainoitusta. Joissain arvioissa tämän on ennakoitu johtavan myös Espanjan ajautumiseen hätäavun varaan.

Tiilikainen ei usko teoriaan, koska hätäavun tarkoitus on juuri estää ketjureaktion syntyminen. Myös pankkiiriliike Goldman Sachs arvioi tänään, että Portugali on viimeinen hätäapua tarvitseva euromaa.

Valtiotieteen tohtori Teija Tiilikainen on Ulkopoliittisen instituutin johtaja, joka oli EU:n perustuslakikonventin jäsen vuonna 2003. Hän on toiminut myös kokoomuslaisten ulkoministerien Ilkka Kanervan ja Alexander Stubbin poliittisena valtiosihteerinä.