Helsingin juutalainen seurakunta on kiristänyt turvatoimiaan synagogan, kosher-ruokakaupan ja juutalaisen koulun ympäristössä sen jälkeen kun pariisilaiseen kosher-kauppaan iskettiin perjantaina.

–Olemme lisänneet turvamiesten määrää ja olleet viranomaisiin yhteydessä. Tänäänkin poliisipartio oli aamulla tuossa edessä. Silloinhan lapset tulevat kouluun ja päiväkotiin, Helsingin juutalaisen seurakunnan hallintojohtaja Dan Kantor kertoo Uudelle Suomelle.

Turvatoimien kiristäminen on varatoimi.

–Tämä on ihan yleiseurooppalainen ilmiö. Näin on menetelty kaikissa juutalaisissa seurakunnissa tai yhteisöissä ympäri Eurooppaa, Kantor kertoo.

Häirintä synagoogan ympärillä ei ole lisääntynyt Pariisin tapahtumien jälkeen, mutta häirintää on normaalistikin. Siksi synagogan alueella on vartiointia ennen Pariisin iskuakin.

–Ei ole vakavaa fyysistä uhkaa vaan häiriköintiä enemmänkin. Se on ilkivaltaa tai joku tulee portille huutelemaan, maalataan hakaristejä tai muita töherryksiä, Kantor kertoo.

Mitä syitä perjantaisen kosher-kaupan iskun taustalla voi olla?

–Siinä on syynä tietenkin antisemitismi eli juutalaisviha. He iskivät juutalaiskauppaan sen takia, että se on juutalaiskauppa. Nimenomaan se on se ydinasia, että juutalaisia kohtaan kohdistuvien vihan osoitusten taustalla on se, että nämä ihmiset ovat juutalaisia – ei se, että he olisivat piirtäneet pilakuvia tai tekevät jotain mikä ärsyttää, Kantor sanoo.