Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoo Twitterissä, että sote tulee voimaan vasta vuoden 2020 alussa. Lisäksi hän kertoo, että maakuntavaalit pidetään vasta lokakuussa 2018.

Alkujaan soten piti tulla voimaan vuoden 2019 alusta ja maakuntavaalit piti pitää jo tammikuussa 2018. Maakuntavaalien siirtymistä on ennakoitu laajalti soten valinnanvapauslain törmättyä perustuslakiin. Valinnanvapausmalli valmistellaan nyt keskeisiltä osiltaan uudelleen.

– Sote- ja maakuntauudistus viedään maaliin. Tarvittavat korjaukset tehdään ja uudistus voimaan 1.1.2020, maakuntavaalit lokakuussa 2018, Sipilä tviittaa.

Hallitus sai kovaa kritiikkiä osakseen ilmoitettuaan nopeasti perustuslakivaliokunnan tiedotustilaisuuden jälkeen, että soten aikataulusta pidetään kiinni. Sipilä myönsi kuitenkin jo seuraavana päivänä medialle, että lakiehdotuksessa on enemmän korjattavaa kuin hallitus pikaisesti arvioi.

Myös valitiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) tviittaa hallituksen sopineen myöhennetystä aikataulusta. Hän painottaa, että laadukas lainvalmistelu on soten onnistumisessa tärkeää.

Lue myös:

Sipilä myönsi medialle: Sotessa onkin enemmän korjattavaa kuin hallitus luuli – aikataulut auki

Hallitus ei pysähdy: ”Sote toteutuu 1.1.2019 alkaen”

Yllätys eduskunnassa – Yle: Perustuslakiin törmänneen soten arkkitehti Pöysti vetäytyy

Perustuslakivaliokunnan kuulema asiantuntija: ”Tämä tosiasia jäänyt vähälle huomiolle - sote tulee viemään kaksi hallituskautta”

Sotesta varoittanut professori ryöpyttää: ”Miksi meitä ei kuultu?”

”Sote-juna pysähtyi vaikka hallitus toista väittää – maakuntavaaleja ei pidetä”

”Mihin hallituksen käsitys perustuu?” – Eduskunnassa iso epäilys nopeasta ilmoituksesta

Vaarana ”akuutti järjestelmäkriisi keväällä 2019”: Ottaako hallitus riskin?