Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies linjaa Kauppalehden mielipidekirjoituksessaan, että ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastuksella sekä muilla toimilla luotaisiin Suomeen noin 20 000 uutta työpaikkaa.

Antti Rinteen (sd) hallituksen tärkein tavoite on nostaa Suomen työllisyysaste 75 prosenttiin. Hallitus toivoo työmarkkinajärjestöiltä keinoja nostaa työllisyyttä. Hallitus tavoittelee 60 000 työpaikan lisäystä.

LUE MYÖS: Työministeri Timo Harakka kumoaa huhut hallitusneuvotteluista: 30 000 työpaikan tavoitetta ei valutettukaan järjestöille

Etenkin esillä julkisessa keskustelussa on ollut työttömyysturvan porrastus, jota EK kannattaa. EK myös leikkaisi ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa.

”EK ehdottaa, että työttömyyspäiväraha porrastetaan työttömyyden keston mukaan. Alussa olisi nykyistä korkeampi päiväraha, ja kolmen ja kuuden kuukauden jälkeen kymmenen prosentin alenema. Samalla päivärahan enimmäiskestoa tulisi lyhentää 50 päivällä”, Häkämies kirjoittaa.

”Lisäksi pitäisi palauttaa päivärahan alkuomavastuu seitsemään päivään sekä työssäolo- ja paluuehto 12 kuukauteen. Näillä ja jo ehdotetulla työttömyysputken alarajan nostolla työllisyysvaikutus olisi yhteensä noin 20 000 työpaikkaa. Samalla uudistus vähentäisi julkisia menoja vuosittain sadoilla miljoonilla euroilla”, hän jatkaa.

LUE MYÖS: Näkökulma: Antti Rinteen hallitusohjelmalta saattoi jo pudota pohja

EK:n lisäksi keskusteluun ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastuksesta ovat valmiita Kuntatyönantajat sekä palkansaajapuolella Akava ja STTK, Uusi Suomi kertoi viime viikolla . Sen sijaan SAK ei lämpene ajatukselle.

Työministeri Timo Harakka (sd) ja sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) eivät ole vielä halunneet ottaa kantaa ajatukseen porrastuksesta.

LUE MYÖS: Näillä keinoilla työmarkkinajärjestöt nostaisivat Suomen työllisyyttä – Katso oman keskusjärjestösi kannat