EU-komissaari Jyrki Katainen kertoo hakeneensa Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran yliasiamieheksi.

”Lähetin eilen hakemuksen Sitran yliasiamiehen paikalle. Pidän tehtävää kiinnostavana ja innostavana”, Katainen sanoo maanantaina.

Haku Sitran johtoon päättyy tänään maanantaina kello 16. Sitran hallintoneuvosto tekee päätöksen, eikä Katainen halua sen työhön kummemmin puuttua.

Katainen aikoo istua vielä komissiossa niin kauan kuin se vaatii. Uuden komission pitäisi aloittaa marraskuussa, mutta sen startti voi viivästyä.

Talouselämä ounasteli Kataista Sitran johtoon jo viime vuoden kesäkuussa.

Katainen pääsi eduskuntaan vuonna 1999 ja toimi sen jälkeen kokoomuksen puheenjohtajana, valtiovarainministerinä ja pääministerinä. Vuonna 2014 Katainen hyppäsi kesken vaalikauden puoluepuheenjohtajan ja pääministerin pesteistä pois noustakseen Euroopan komissioon.

Brysselissä Kataista pidetään pidättyväisenä, mutta aikaansaavana komissaarina. Tuoreen konsulttiyhtiö Burson Cohn & Wolfen kyselyn mukaan Katainen nousi sijalle seitsemän, kun komissaarien suoriutumista arvioitiin.

Katainen toimii komission varapuheenjohtajana, eli hän koordinoi muiden sektorikomissaarien työtä siltä osin kuin se koskee työllisyyttä, talouskasvua, investointeja ja kilpailukykyä. Näkyvin pesti on ollut Euroopan strategisten investointien rahaston ESIRIn vetäminen, joka on osa komission investointiohjelmaa.

Kataisen työnjälki jää elämään, koska investointirahasto saa jatkoa InvestEU-ohjelmalla, jonka tarkoitus on saada vielä suuremmat, 650 miljardin euron investoinnit liikkeelle.