EU-komission varapuheenjohtajan tehtävät seuraavan komission valinnan yhteydessä jättävä Jyrki Katainen ei säästele ylisanoja kehuessaan seuraajaehdokastaan Jutta Urpilaista (sd). Kataisen mukaan Urpilainen on Suomelle erinomainen ehdokas, jolla on kokemusta euroryhmästä ja valtiovarainministeriön ECOFIN-neuvostosta.

Katainen muistuttaa Kauppalehden ja Uuden Suomen ”Aamiainen Jari Korkin kanssa”-videohaastattelussa, että Urpilainen on harrastanut Eurooppa-politiikkaa nuoruudestaan lähtien ja tuntee laajasti eurooppalaisia poliitikkoja myös oman sosiaalidemokraattisen viiteryhmänsä ulkopuolelta. Katso video tämän jutun lopussa.

”Hän on lisäksi myös äärimmäisen mukava ihminen eli tulee varmaan erittäin hyvin siellä toisten kanssa toimeen. Erittäin hyvä komissaariehdokas Suomelle”, Katainen tiivistää.

Lue myös: Antti Rinne Jutta Urpilaisen valinnasta: ”Eero Heinäluoma tiesi koko ajan”

Itse Katainen toivoo, että uusi komissio saataisiin kasaan marraskuun alussa. Hänen neuvonsa Urpilaiselle ovat hyvin käytännönläheisiä, esimerkiksi miten komission työ poikkeaa esimerkiksi työskentelystä Suomen hallituksessa. Leikilliseen kysymykseen siitä, voiko kahden mikkeliläisen ja yhden siilinjärveläisen jälkeen lasikaton puhkaista ei-savolaisella komissaarilla, Katainen vastaa savolaisittain.

”Se on ainoa riskitekijä tässä, kun mennään kuitenkin Keski-Pohjanmaalle asti. Uskon silti, että Jutta hoitaa hommansa omalla kokemuksellaan ja Eurooppa-innostuksellaan.”

Britannian uusi konservatiivijohtaja matkalla umpikujaan

Katainen on seurannut Britannian tapahtumia melkein yhtä hämmentyneenä kuin kuka tahansa muukin EU-kansalainen. Hänen mielestään paikkansa jättäneen pääministeri Theresa Maynseuraaja brittikonservatiivien johdossa on ajautumassa umpikujaan.

”Mayn seuraajaehdokkaat haluavat neuvotella erosopimuksen uudelleen. En näe miten se olisi mahdollista ja toisaalta brittiparlamentti on äänestänyt kovaa äkkibrexitiä vastaan. Tästä umpikujasta ei ole oikein loogista ulospääsyä, me vain kuuntelemme”, summaa Katainen Brysselin näkökulman tilanteeseen.

Brexitistä on kuitenkin Kataisen mielestä ollut se hyöty, että eri puolella Eurooppaa on ymmärretty, ettei kansakunnan kannalta elintärkeillä kysymyksillä kannata pelata poliittista venäläistä rulettia.

”Brexit säikäytti. Tuli elävä opetus siitä, että sitä saa mitä tilaa. Että kansa luottaa poliitikkojen sanomisiin siinä määrin, että alkaa vastustaa EU:ta.”

Käy kuten entiselle konservatiiviselle brittipääministerille David Cameronille, joka pani korttipelitermein kaiken peliin, all-in.

”Kaikki meni. Brexit on ollut vakava varoitus meille kaikille”, Katainen toteaa.

Voisiko järki vielä voittaa ja Britannia irtautua unionista järjestäytyneesti? Sitä Katainen osaa korkeintaan arvailla.

”Voisiko se syntyä uusista vaaleista, voiko se syntyä uudesta kansanäänestyksestä, miten sinne asti päästäisiin? Tämä kaikki on erittäin auki”, Katainen pohtii.

Sitralle ei varasuunnitelmaa

Marraskuussa Suomeen mielivä Katainen on hakenut Suomen itsenäisyyden juhlavuoden rahaston Sitran yliasiamieheksi. Paikka täytetään syksyllä ensi vuoden alusta alkaen. Entisistä pääministereistä tehtävässä toimi viime vuosikymmenellä Esko Aho(kesk.). Kataisen lisäksi yliasiamiehen virkaan ovat ilmoittaneet kiinnostuksensa entisistä kärkipoliitikoista myös ainakin vasemmistoliiton ja vihreiden ex-puheenjohtajat Suvi-Anne Siimes ja Pekka Sauri.

Lue lisää: Jyrki Katainen hakee Sitran johtoon

Katainen ei halua kommentoida Sitraa tarkemmin valintaprosessin ollessa kesken, mutta vakuuttaa tehtävän kiinnostavan vakavasti.

”Sitra on innostava ja mielenkiintoinen talo. Mitään varasuunnitelmaa minulla ei ole”, Katainen vakuuttaa.

Politiikkaan paluuta Katainen ei haikaile. Kansainväliset tehtävät kyllä kiinnostavat, sitten joskus.

”Jotenkin haluaisin ylläpitää kansainvälistä verkostoani. Se ei välttämättä tarkoita sitä, että pitäisi olla ulkomailla.”