EU-komission varapuheenjohtaja, komissaari Jyrki Katainen on kommentoinut esimiehensä, EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin käytöstä.

Junckerin käytös EU-huippukokouksissa on ihmetyttänyt jo pidemmän aikaa. Juncker on muun muassa läpsinyt EU-maiden johtajia korville heitä tervehtiessään.

Kataiselta kysyttiin arviota tilanteesta Politiikan toimittajat ry:n lounastilaisuudessa.

–Olen tuntenut hänet aika pitkään, 15 vuotta. Hän on aina ollut samanlainen. Yleensä hän ottaa minua korvista kiinni ja sanoo, että olen ”young man” [nuori mies], Katainen nauroi.

–Hän on sydämellinen ihminen, ja hänen tapansa toimia. Hän tuntee pääsääntöisesti kaikki Euroopassa. Hänen tapansa toimia – harva itse asiassa siitä loukkaantuu. En ole törmännyt vielä kehenkään, joka olisi loukkaantunut hänen halauksistaan tai läimäytyksistään. Yleensä se enemmänkin rakentaa yhteishenkeä, hän lisäsi.

Katainen kertoi arvostavansa Junckeria.

–Hän todellakin on ollut Luxemburgin edustajana EU-kuvioissa iät ja ajat, 18 vuotta peräkkäin pääministerinä ja hän todella tuntee sekä Euroopan parlamentin, ison määrän parlamentaarikkoja, puolueita, ihmisten taustoja kotimaan politiikassa ja Euroopan politiikassa, ison määrän myös muita organisaatioiden edustajia. EU on hänen kotinsa. Siitä on hirveästi hyötyä, Katainen kertoi.

Lue myös: Katainen väläyttää Kreikka nelosta