Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) on eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan kanssa samaa mieltä siitä, että Suomen sotilaallinen liittoutumattomuus ei enää ole täysin mahdollista.

– Ulkoasiainvaliokunta analysoi tilannetta mielestäni ihan oikein. Olemme sotilasliittoon kuulumaton maa, mutta olemme niin keskinäisriippuvaisia, että kaikkein perinteisin määritelmä liittoutumattomuudelle ei ole enää ajantasainen, Katainen sanoi Uudelle Suomelle.

Ulkoasiainvaliokunta totesi eilen, että sotilaallinen liittoutumattomuus ei käytännössä ole enää täysin mahdollista, koska Suomi on riippuvainen monista yhteistyömuodoista.

Kataisen mukaan Suomi tarvitsee lisää niin pohjoismaista kuin eurooppalaistakin puolustusyhteistyötä. Uusi Suomi tavoitti Kataisen Eurooppa-päivän tilaisuudessa Helsingissä.

Eurooppalaisessa puolustusyhteistyössä on Kataisen mukaan kolme asiaa, jotka Suomea kiinnostavat. Niistä ensimmäinen on EU:n laajuisten sisämarkkinoiden synnyttäminen puolustusmateriaaleille.

– Eli että valtiot eivät suojaisi omaa puolustusteollisuuttaan niin kuin ne tällä hetkellä tekevät, Katainen sanoi.

Lisäksi Kataisen mukaan puolustusmateriaalien hankintoja pitäisi suunnitella EU:ssa siten, ettei kaikkien tarvitsisi ostaa kaikkea, vaan materiaaleja voitaisiin käyttää yhdessä. Tämä voisi koskea esimerkiksi kuljetuskalustoa.

– Kolmas on strateginen ote. Jos näemme, että lähialueilla on kriisejä, meidän pitäisi EU:na pystyä vastaamaan niihin kriisinhallinnan keinoin, Katainen sanoi.

Pohjoismaiden kanssa Suomella on yhteisiä harjoituksia. EU:n kanssa Suomella on kriisinhallintaharjoituksia, mutta Kataisen mielestä niihin tarvitaan lisää ”notkeutta ja strategista otetta”.