Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan eurosta eroaminen valuutan devalvoimisen toivossa olisi ”kikkailua”, jota hän ei toivo.

Katainen otti kantaa tänään julkaistuun Euron tulevaisuus –kirjaan, jossa kerrotaan yksityiskohtaisesti, miten eurosta eroaminen tapahtuisi.

Hän ei näe ”mitään hyvää syytä erota eurosta”.

–Euro on ollut Suomen historian vakain valuutta. Markka ei pääse lähellekään samaa vakautta kuin euro, Katainen sanoi Uudelle Suomelle Politiikan toimittajat ry:n lounastilaisuudessa.

Hän korosti, että valuutan vakaudesta on hyötyä tavallisten ihmisten ja yritysten kannalta.

–En näe, että tätä vakautta pitäisi lähteä horjuttamaan, Katainen totesi.

Tavallisten ihmisten elämään euron vakaus vaikuttaa asuntolainojen korkojen kautta. Kun valuutta on vakaa, eivät lainojen korotkaan heittelehdi kovin rajusti.

Julkisuudessa on väläytelty eurosta eroamisen etuna oman valuutan devalvointimahdollisuutta. Kun oma valuutta on muiden maiden valuuttoja heikompi, vienti piristyy.

–Jos haettaisiin devalvaatiovaihtoehtoa siinä tapauksessa, että ei uskota omaan kykyyn hoitaa taloutta pitkällä jänteellä. Se taas on kikkailun hakemista, Katainen sanoi.

–Toivoisin, että Suomi olisi sellainen maa, jossa voitaisiin omilla päätöksillä ihan linjakasta talouspolitiikkaa. En näe mitään hyötyä siinä, että palattaisiin omaan valuuttaan, hän lisäsi.

Hän nostaa esimerkiksi Ruotsin kruunun.

–Kruunuhan on seurannut arvossaan euroa kuukausittaisia vaihteluja on ollut, eli Ruotsi ei ole rakenteellisesti hyötynyt kruunusta suhteessa euroon eli tässäkään suhteessa en oikein näe mitään tavoiteltavaa, Katainen sanoo.

Yksi eurokriittisen Euron Tulevaisuus –kirjan kirjoittajista on Liberan tutkimusjohtaja Elina Lepomäki, joka on nousemassa kokoomuksen kansanedustajaksi, jos ulkomaankauppa- ja eurooppaministeri Alexander Stubb tulee valituksin Euroopan parlamenttiin.

Kataisen mielestä Lepomäellä on oikeus kriittiseen mielipiteeseen eurosta, vaikka kokoomus ei ole puolueena eurokriittinen.

–En ole eduskunnassa tavannut yhtään meidän puolueen kannattajaa, joka kannattaisi eurosta eroamista, Katainen sanoi.