Eduskuntaryhmien kokouksessa on päätetty yksimielisesti, että Jyrki Katainen jatkaa hallitustunnustelijana ainakin perjantaihin asti. Kokouksen yllätystieto oli, että Katainen jatkaa keskusteluja myös SDP:n kanssa.

Päätös Kataisen uudesta kierroksesta oli yksimielinen, korosti kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Ravi lyhyen kokouksen jälkeen. Ravin mukaan Katainen käy tunnustelukierroksen kaikkien puolueiden kanssa ennen perjantaita ja kertoo tämän jälkeen kierroksen tuloksista.

Tunnustelukierroksella Katainen on siis yhteydessä myös SDP:hen, jonka hän ehti viime viikolla julistaa neuvottelujen ulkopuolelle. Nyt Katainen totesi, ettän mikään hallituspohja ei ole kaatunut. Myös SDP on valmis keskustelemaan neuvotteluihin lähtemisestä.

–Olen valmis keskustelemaan Kataisen kanssa. Viime viikolla oli Kataisen päätös katkaista neuvottelut, sanoi SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen.

Urpilaisen mukaan välit kokoomukseen ovat kunnossa, "asiat riitelevät". Hän ei halunnut arvioida mahdollista hallituspohjaa.

Urpilainen piti hyvänä Kataisen saamaa jatkoaikaa. Hän katsoi, että tilannetta harkitaan uudelleen perjantaina.

Katainen totesi Suomen tilanteen olevan vakava ja korosti, että Suomeen täytyy saada enemmistöhallitus. Hänen mukaansa kaikki eduskuntapuolueet ovat vastuussa siitä, kuinka nopeasti hallitus syntyy.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini uskoi puolueensa olevan vaalien suurvoittajana hyvässä asemassa kaikissa neuvotteluissa. Hänen mukaansa perussuomalaisten eduskuntaryhmä puolsi hallitusneuvotteluihin pyrkimistä täysin yksimielisesti.

–Olemme valmiit lähtemään vakavasti mukaan kolmannelle kierrokselle, sanoi Soini.

Soinin mukaan perussuomalaiset ei omassa pohdinnassaan juuri eritellyt sitä, kenen kanssa hallitukseen voitaisiin lähteä.