Heikki Patomäki.Kuva: Wikimedia Commons / Soppakanuuna

Vasemmistolainen politiikan tutkija ja kansainvälisen politiikan professori Heikki Patomäki suhtautuu Uuden Suomen haastattelussa varauksella kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen suunnitelmaan Eurooppa-politiikkaa koskien.

- Kuulostaa siltä, että kokoomus ottaa tässä asiasta vastuun, että tämä on kiertotie saada Suomi mukaan [Portugali-pakettiin ja vakausrahastoihin), Patomäki arvioi.

Patomäen huoli on, että vaikka Katainen selvittää eduskunnan kannan Eurooppa-politiikan tärkeisiin kysymyksiin poikkeusmenettelyllä, Suomen esitys asioista ei mene läpi, vaan Suomi päätyy mukailemaan muita.

Katainen kertoi tänään tavoitteekseen sen, että eduskuntapuolueet yhdessä muodostavat Suomen kannan väliaikaisen ja pysyvän vakausrahaston sekä Portugali-paketin yksityiskohdista.

Katainen korosti, että mitä nopeammin Suomen kanta selviää, sitä paremmat vaikutusmahdollisuudet Suomella on. Kataisen mukaan Suomi voi esittää itse itselleen sopivaksi muokkaamaansa ratkaisua muille maille, jotka sitten vastaavat, kannattavatko Suomen ehdotusta vai eivät.

- Jos kyllä-ääniä ostetaan lupaamalla eri puolueille tiettyjä pykäliä, seuraava kysymys kuuluu, onko tämä pelkkä Suomen esitys, joka ei sitten mene läpi. Aina voi asettaa tavoitteita, mutta eri asia on, pidetäänkö niitä missään määrin ehtona osallistumiselle, Patomäki huomauttaa.

- Jos kokoomus, SDP ja perussuomalaiset muodostavat hallituksen, niin luulen, että Suomi tulee lopulta vedetyksi mukaan. Kokoomus ei mene hallitukseen, joka sanoo näille asioille ei, Patomäki ennustaa.

- Kysymys on sellaisesta kompromissimuotoilusta, jonka avulla voidaan säilyttää kasvot.

”Perussuomalaisille ongelma”

Kataisen suunnitelma herättää monia kysymyksiä. Perussuomalaiset on kertonut äänestävänsä Portugali-pakettia vastaan. Katainen taas sanoi tänään, että kun Suomen kanta Portugaliin ja muihin EU-kysymyksiin nyt saadaan, asiaan ei tarvitse palata varsinaisissa hallitusneuvotteluissa.

Toisin sanoen perussuomalaiset voivat ilmeisesti nyt äänestää EU-asioita vastaan, mutta olla silti hallituksessa. Tosin tähän Katainen ei suostunut tänään lukuisista kysymyksistä huolimatta vastaamaan. Ihmeellinen tilanne tulee kesällä, kun EU-tukiasiat tulevat eduskunnan varsinaiseen käsittelyyn. Silloin hallituksessa voisi ilmeisesti olla tukea kannattavia ja vastustavia puolueita.

- Sillä olisi kyllä seurauksia perussuomalaisten sisäiselle eheydelle, jos muutoksia ei kuitenkaan tulisi. Silloin puolueen rintama voisi repeillä nopeastikin, Patomäki pohtii.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini suhtautuu Yle Uutisten haastattelussa myönteisesti Kataisen toimintasuunnitelmaan. Perussuomalaisten kannalta ongelmallisiin kysymyksiin Soini ei kuitenkaan ota kantaa.