Yritystoiminnan vastuullisuutta tutkivan kansalaisjärjestö Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartialan mukaan Finnair voisi keskeyttää pakkopalautuksiin osallistuminen esimerkiksi siihen asti, että Suomessa saadaan riippumaton selvitys turvapaikkapolitiikan ihmisoikeusvaikutuksista.

–Vaihtoehtoisesti yhtiön tulisi muulla tavoin perustella miksi se katsoo, että Suomi ei loukkaa palauttamiskieltoa. Pelkän viranomaispäätöksen taakse meneminen saattaa tarkoittaa, että yhtiö toimii YK:n yritysvastuuperiaatteiden vastaisesti, hän kirjoittaa blogissaan.

Vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen poistettiin tiistaina Finnairin koneesta, koska lentokapteeni ei suostunut hänen pyyntönsä olla nousemasta ilmaan pakkopalautettavan kanssa.

Finnair on kertonut tekevänsä yhteistyötä viranomaisten kanssa.

–Meillä yhtiönä tai yksittäisellä työntekijällämme ei ole riittäviä tietoja eikä osaamista arvioida palautusten perusteita, Finnairin sosiaalisen median tuottaja Manti Väätäinen-Pereira kommentoi tapausta tiistaina.

Sonja Vartiala sanoo, ettei Finnair voi turvautua viranomaispäätökseen.

–Viranomaispäätös, Suomesta tai mistään muusta maasta, ei vapauta Finnairia vastuusta. YK:n ihmisoikeuksia ja yritystoimintaa koskevat ohjaavat periaatteet toteavat, että yrityksillä on velvollisuus kunnioittaa ihmisoikeuksia. Tämä velvoite koskee yrityksiä myös niissä tilanteissa, joissa valtio rikkoo omaa ihmisoikeuksia koskevaa suojeluvelvoitettaan, hän kirjoittaa.

Vartiala viittaa brittiläisen Virgin Atlantic –lentoyhtiön toimintaan. Se lopetti pakkopalautusten lentämisen kesäkuussa. Iltalehden mukaan saksalainen Lufthansa puolestaan on kieltäytynyt osallistumasta vastentahtoisiin karkotuksiin.

–Sinänsä pakkopalauttamisessa ei ole mitään väärää, jos viranomaiset ovat varmistaneet, että henkilöä ei palautettavalla alueella uhkaa vakavat ihmisoikeusloukkaukset. Pelkkä viranomaispäätös ei kuitenkaan ole todiste siitä, että palautuskieltoa ei ole rikottu – viranomaiset ovat maailman sivu toimineet väärin, huolimattomasti tai puutteellisessa ohjauksessa, Vartiala kommentoi.

Finnairin viestintäpäällikön Varpu Göös kertoo Turun Sanomissa, että yhtiö aikoo jatkaa viranomaisyhteistyötä ulkomaan kansalaisten palautuksissa.

Lue myös:

Kova ulostulo pakkopalautuksista: ”Suomalaiset eivät enää voi luottaa oikeusvaltioperiaatteiden toteutumiseen”

Keskustalaiselta kovaa kritiikkiä Touko Aallolle: ”Harhainen perustelu”

”Afganistan yksi maailman turvattomimmista maista” – Vihreiden Aalto vaatii pakkopalautusten keskeyttämistä

Lainsäädäntösihteerin toiminta lentokoneessa närkästyttää: ”Onko vihreät äärijärjestö?”

Poliisi: ”Lentomatkustajan häiriökäytös voi tulla hyvinkin kalliiksi”

Pakkopalautusta protestoinut vihreiden lainsäädäntösihteeri poistettiin koneesta – Näin Finnair vastaa