Perussuomalaisten hurja nousu gallupeissa saattaa kääntää Itä-Helsingin Kontulan akuankkaäänet perussuomalaisten eduksi. Näin uskoo Kontulan vaalilautakunnan puheenjohtaja Tuija Mäkinen.

- Se on tämän piirin erityispiirteenä ollut, että piirretään enemmän akuankkoja ja kirkkoveneitä. Niitä tulee muutamia kymmeniä aina vaaleissa, mutta nyt tulee oikeita ääniä, Mäkinen sanoo Uudelle Suomelle ja uskoo kirkkoveneiden sun muiden menevän nimenomaan perussuomalaisille.

Sen sijaan Mäkinen ennakoi, ettei äänestysaktiivisuus nouse hurjan korkeaksi.

- Perinteisesti täällä on ollut sellaista 68–72 prosenttia. Pidän todennäköisenä, että nyt aktiivisuus nousee 73 prosenttiin. Yllättyisin, jos se menee tästä vielä yli, parikymmentä vuotta Kontulan vaalilautakunnan puheenjohtajana toiminut Mäkinen pohtii.

Kun Uusi Suomi vieraili Kontulassa puoli kuuden aikaan vaalipäivänä, äänestämässä oli käynyt jo 1650 äänioikeutettua alueen noin 2300:sta. Kontulan ennätyksiä lukema vielä ei riko. Mäkinen kertoo äänestysprosentin nousseen parhaimmillaan 83 prosenttiin. Hän ei tarkalleen muista mitkä vaalit tuolloin olivat kyseessä, mutta nimi Tony Halme nousee hetken päästä kielen päälle.

- Hän sai mahdottoman paljon ääniä täällä. Jouduimme ihan listoilta lukemaan, että kuka tämän ehdokasnumeron takana on, kun hän saa näin valtavasti ääniä.

Mäkinen pitää gallup-lukujen perusteella mahdollisena, että perussuomalaisille tulisi tällä kertaa puheenjohtaja Timo Soinin mainostama ”jytky”.

- Perinteisesti täällä on äänestetty paljon SDP:tä, vihreitä ja vasemmistoa. Kokoomuksen kannatus on jäänyt pieneksi ja keskustalle on jäänyt alle kymmenen ääntä.

- Nyt tuntuu, että muutosta halutaan, Mäkinen pohtii.

Muutosta haluavat myös äänestämässä käyneet Harri ja Raili Grönlund. Vaaliväittelyissä suurimmaksi kiistanaiheeksi on noussut Portugalin tukipaketti ja eurovakuudet, mutta Grönlundeille tärkeintä näissä vaaleissa on työllisyys ja nuorison pahoinvointi.

Vaalisalaisuudestaan he pitävät kiinni, mutta mieluisimman hallituskokoonpanon Harri Grönlund suostuu kertomaan.

- Olisi hyvä, jos kaikki kolme suurta – SDP, kokoomus ja keskusta – olisivat kaikki samassa hallituksessa. Nyt pitää ajatella enemmän Suomen parasta sen sijaan, että puolueet toisivat vain itseään esille.